Негізі бұл сұраққа жауап беру таң қаларлықтай қиын!
Бұл тағамды Бешбармак деп, немесе қысқаша Беш деп жалпы орыс тіліндегі сұхбатта атайды. Бұл сөздің шығуының бір болжамы - орысша тағамды құр "Ет"-"Мясо" деп атау ерсі көрінді, сондықтан бұл тағамды қолмен жеу ерекшелігі негізге алынып Бес бармақ деген ат шықты, ал орыс тіліне икемді болу үшін Бешбармак деп аталып кетті.
Қазақтар негізі жай Ет дейді, Ет деп тағамды атағанда ешкімде бұл қай ет, жай шикі ет па, әлде гуляш, стейк па деген ой келмейді. Ет дегенде табақта нан мен пияздың үстіне салынған пісірілген ет бөліктерінен тұратын тағам ойға келеді. Оған қоса екі-үш картопты үлестіріп жібереді. Табақтағы еттің түрі де үстелдегі кісілердің жасына, дәрежесіне қарай әр түрлі болады. Етпен қатар артынан сорпа келетіні бәріне мәлім.
Ет Асу деп көбінесе Етті даярлау ісін атайды, мысалы "Ет асайық" дейді. Кейбір кезде қамырдың орнына күріш баса салады. Бірақ осы жағдайда бұл палау деп атау онша келмейтін сияқты.