Сапалы қалташадағы шай мен сапалы жапырақты шайдың айтарлықтай айыомашылығы жоқ. Айырмашылығы тек демдегеннен кейінгі нәтижесінде ғана.
Жапырақты шай - анағұрлым жеңіл, ал қалташадағы шай - өте күшті. Себебі құрамында танин бар. Ол тез демделеді, бірақ белгілі уақыттан артық ұстасаңыз, дәмі ашты тартады. Шай демдеу ережесін сақтауға тырысып, шай қалташасын шыныда 10 минуттан артық ұстамаңыз. Өз басым екі минуттан артық ұстамағанды жөн санаймын.
Жапырақты шай белгілі бір күштілікке жеткенше қайнатылады. Мұнан кейін ол ашты да не тым күшті де болмайды. Ол жеңіл болғандықтан, қайнату қиынырақ, бірақ нәтижесінде хош иісі мұрыныңызды жарады. Сондықтан жапырақты шай асығыс, қарбалас уақытқа арналмаған.
Ал шай бетінде пайда болатын май қабықшасына келер болсақ, ол - шай емес, су сапасының көрсеткішісі. Егер су қатты болса шай бетінде қабықша пайда болады.
Сіз қандай шайды тұтынасыз? Қандай шай ішкен пайдалы?