+1 дауыс
115k көрілді
Дұрыс тамақтану деген қалай? Қалай дұрыс тамақтануға болады?

Осы дұрыс тамақтану денсаулық кепілі деп жатады. Қалай тамақты талғаммен дұрыс уақытылы жеуге болады?

5 жауап

+1 дауыс
 
Жақсы жауап
Дұрыс тамақтана білу де денсаулықтың басты шарты. Адам дұрыс тамақтанған кезде ғана ағзасына қажетті тағамдық заттарды толық пайдаланады. Адам пайдаланатын тағам әр түрлі әрі куаты мол нәрлі болуы қажет. Тағамның құрамында өсімдіктекті де, жануартекті де азық-түлік өнімдері болуы шарт. Тамақты дұрыс пайдалану туралы ғылым - диетология деп аталады. Ас корыту сөлдерінің дұрыс бөлінуіне жеміс-жидектер, көкөністер, жеміс шырындары, сұйықтағамдар әсер етеді. Ұзақ өмір сүрушілердің басты себептері де дұрыс тамақтана білуге тікелей байланысты.
0 дауыс

Дұрыс тамақтанудың қағидалары

Дұрыс тамақтану үшін әрқайсымыздың аспаз болуымыз міндетті емес. Тағамның дәмді, дәмсізін ажыратудан бөлек, пайдалы не зиянын таба білу үшін орасан білімнің қажеті шамалы. Тек бірнеше қарапайым қағидаларды жаттап алсаңыз болғаны.

Бүгінгі әңгімеміз осы қағидалар турасында өрбімек.

Көбіміз таңғы ас пен кешкі асты үйден ішкенімізбен, түскі асты көбіне сырттан (асханадан) ішеміз. Қандай жағдайда да, әрқайсымыздың өз мәзірімізді біліп жүргеніміз жөн.

Күндізгі тамақтану адамның қанша күш жұмсайтынына байланысты болуы керек. Егер жұмыстың басым бөлігі түске дейінгі мерзімге түссе, таңғы ас пен түскі асқа баса мән беріңіз.

Ақуызы көп тағамдар зат алмасу үрдісін жүргізетін мүшелердің қызметін күшейтеді. Ұйқы кезінде ас ақырын қорытылады, сондықтан ұйықтар алдында тойып тамақтанбау керек. Ұйқыға жатардан үш-төрт сағат бұрын тамақтанған дұрыс.

Тәбет (ашығуды сезіну) – сау ағзаның белгісі. Бұл жерде жүйке жүйесі маңызды рөл атқарады. Ескеретін бір жайт, таза, жылы бөлмеде әдемі әзірленген тағам тәбетті ашса, лас, тұрып қалған ас-ауқат тәбетті жауып қана қоймай, ағзаға белгілі мөлшерде зиянын тигізеді.

Бір күнде адамға қандай мөлшерде тағам керек? Бұл оның жасына, жынысына, мамандығына, тұрмыстық жағдайына байланысты.

Тамақтану туралы ғылым мамандыққа қарай тамақтану тұрғысында, адамдарды мынадай топқа бөледі:

1 топ. Еңбегі аса көп физикалық күшті қажет етпейтін жұмыскерлер, яки, миға үлкен күш түсіретін қызметтермен айналысып, жұмысты бір орында отырып жасайтын қызметкерлер.

2 топ. Халыққа қызмет көрсетумен айналысатын жұмыстары аса үлкен физикалық күшті талап етпейтін қызметкерлер: байланыс саласының қызметкерлері, тігіншілер, саудагерлер т.б.

3 топ. Физикалық күшті барынша көп талап ететін жұмыстағы қызметкерлер: үй жөндеумен айналысатын қызметкерлер, қоғамдық көлік жүргізушілері, кір жуу қызметкерлері т.б.

4 топ. Үлкен физикалық күшті қажет қылатын жұмыскерлер: құрылыс жұмысшылары, шахтерлер т.б.

Жалпы алғанда күніне 4 рет тамақтанып, оның екеуінде ыстық тамақ жеуіміз керек. Қатты майлы тамақтан бас тартқанымыз жөн. Және көп тамаққа тосқауыл қою қажет.

Ағзада маңызды рөлді минералды заттар атқаратыны белгілі. Натрий, калий, фосфор, магний ағзамызға ауадай қажет болса, цинк, марганец, хром, кобальт, молибден, селен т.б. аз мөлшерде қажет. Бір элементтің ағзада біраз уақыт жетіспеушілігі ауру тудырады, сондықтан бір тамаққа байланып қалмай, мүмкіндігінше түрлі тағамдармен ауқаттанып отыруымыз керек. Микроэлементтердің біразын ағзамызға жеткізетін сүт пен бал, бұлардың құрамында Менделеев кестесіндегі біраз элементтер бар. Сондай-ақ дәрумендері мол тағамдарды мейлінше көп жеген дұрыс. Кері жағдайда адам авитаминозға шалдығады.

Ал сіздің тамақтанудағы ережеңіз қандай?

Ақпарат!

0 дауыс
Бұлшық ет массасын жинау, теріасты майлардың үлесін төмендету, безеулерден құтылу немесе жай ғана физикалық та, моральдық та денсаулықты сақтау. Ең актуальды тема. Маңыздысы - ақуыздар, көмірсутектер, майлар және су. Су туралы бөлек қарастырсақ болады. Ақуыздар - бұлшық ет және ұлпалардың құрылыс материалы. Көмірсутектер - энергия көзі. Олар жай және күрделі болады. Күрделі көмірсутектер: күріш, қарақұмық. Жай көмірсутектер: жемістер, тәттілер және шырындар. Қандай мақсатта болсын жай көмірсутектерді рационыңыздан барынша азайтыңыз. Көмірсутектерді күннің бірінші бөлігінде тұтынған абзал. Себебі олар тез қорытылып кетеді. Майлар - айналымға қиынырақ түседі. Организмге қажетті пайдалы майлар бар. Бірақ олардың өзін көп мөлшерде тұтынбаған дұрыс.
Ақуыздар.
Спортпен айналысып бастағанда 1,5г/ 1кг
Норма 2г/1кг
Көмірсутектер.
Бұлшық ет массасын жинау 6-7г/1кг
Теріасты майдың үлесін төмендету 2г/1кг
Норма 3-5г/1кг (тəулігіне 2г/1кг жоғары)
Майлар 0,5г/1кг
Мысалы, мен 50кг болсам, мен тәулігіне 100г ақуыз тұтуыным керек.
Таңертең тұрғанда 1 стакан су ішуден бастаңыз. Суға лимон және бал қосып ішсеңіз де болады. Безеулерден құтылу үшін 10тамшы су тотығын 1стакан суға тамызып, ішсеңіз болады. Әрбір 3-4сағат сайын ас қабылдау керек, ұйықтауға 3-4сағат қалғанда соңғы ас қабылдауыңыз болсын.
0 дауыс
Дұрыс тамақтану біл
0 дауыс

Food is a phenomenon that plays an important role in everyone's life. The English saying that we become what we drink is also true. The type of food we eat has an impact on our health and mood. That's why we should pay attention to how we eat. For example, the presence of enough vitamins in food affects the increase of our immunity. Nowadays, we can find places that are being developed quickly in many places. For example, fast food stores serve undercooked or greasy food, so it is better not to go to such places.Knowing how to eat properly is the main condition of health. Only when a person eats properly, the body uses all the nutrients it needs. The food consumed by a person should be varied and nutritious. Food must contain both plant and animal food products. The science of proper use of food is called dietetics. Fruits, vegetables, fruit juices, liquid foods affect the proper distribution of digestive juices. The main reasons for longevity are also directly related to the ability to eat properly. 

...