0 дауыс
1.1k көрілді
Мына тақырып бойынша ақпарат керек: Пентозофосфатты жол туралы ақпарат керек?

1 жауап

0 дауыс

Пентозды фосфаттың жолы (пентозды жол, гексозды монофосфатты шунт , Варбург - Диккенс - Хорекер жолы ) глюкозаның тотығуының балама жолы болып табылады (гликолизбен және Энтернер - Дудоров жолымен), тотығу және тотықтырмайтын сатыларды қамтиды.

 Пентозды фосфат жолының жалпы теңдеуі:

3 глюкозо-6-фосфат + 6 НАДФ+ → 3СО2 + 6 (НАДФH + Н+) + 2 фруктозо-6-фосфат + глицеральдегид-3-фосфат.

Кейін глицералдегид-3-фосфат екі АТФ молекуласының түзілуімен пируватқа айналады . Пентозды фосфат жолы өсімдіктер мен жануарларда жиі кездеседі, ал микроорганизмдердің көпшілігінде ол тек көмекші мәнге ие . Пентозды фосфат жолының ферменттері жануарлар мен өсімдік жасушаларының цитозолында орналасқан; Сонымен қатар, сүтқоректілер жасушаларында олар эндоплазмалық ретикулумда, өсімдіктерде - хлоропластарда болады.

Гликолиз сияқты пентозды фосфаттың жолы өте ежелгі эволюциялық тарихқа ие. Археанның ежелгі суларында, тіршіліктің басталуына дейін, пентозды фосфат циклінің реакциялары тірі клеткалардағыдай ферменттермен емес, метал иондарымен, атап айтқанда Fe2 +, катализденді.

Жоғарыда айтылғандай, пентозды фосфат жолы тотықтырғыш және тотықтырмайтын сатыларға бөлінеді. Тотығу кезеңінде глюкоза-6-фосфатқа фосфорланған глюкоза рибулоза-5-фосфатқа дейін тотықтырылып, екі [6] төмендетілген НАДФ түзіледі. Тотықтырмайтын сатыда тотықсыздану эквиваленттері құрылмайды, ол пентозды синтездеуге қызмет етеді және екі немесе үш көміртегі фрагменттерінің қайтымды берілу реакциясын қамтиды; болашақта пентоздар пентозды фосфаттың тотықтырмайтын реакцияларының қайтымдылығына байланысты жасушада пентозалардың артық болуымен гексозаларға қайта айналуы мүмкін.

Пентозды фосфат жолына қатысатын барлық ферменттерді үш фермент жүйесіне бөлуге болады: 

- сусыздандыру жүйесі - декарбоксилдену;

- изомерлеу жүйесі; 

- қантты тазарту жүйесі.

 Толығырық:https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D1%84%D0%BE%D1%81%D1%84%D0%B0%D1%82%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D0%BF%D1%83%D1%82%D1%8C

...