Халық емімен бауырды сауықтыру
Халық емшілері, мамандар бауыры ауыратын адамдарға емдәм ұстануға, оны мынандай тәсілдермен сауықтыруға ақыл-кеңес береді:
1. Жүгері собығының шашақтары мен жас жапырақ-тарын суға қосып шамамен 15 минуттай қайнатып, бұл қоспаны күн бойына екі кеседен ішу керек;
2. Күніне бір рет қызыл қы-зылша мен шалқаннан (редька) теңдей етіп, бір стакан шырынды;
3. Күніне бір кесе қайың шырынын;
4. Күніне екі-үш кеседен далалық салаубас (бессмертник) гүлінің тұнбасын;
5. Күніне екі-үш кеседен орман бүлдіргенінің жапырақ-тары мен сабақтарынан жа-салған тұнбаны ішкен дұрыс.
6. Дәрі бақбақ (одуванчик) тамырының 1 шай қасығын 1,5 стакан суда демдеп, 5 минут қайнатады. Шай сияқты ішеді.
7. Ыдысқа бір қабат бақ-бақ гүлдерін салып, оның үстіне бір қабат құмшекер салады. Оның үстінен ауыр затпен 1-2 аптаға бастырып қояды. Тосап орнына пайдалану керек.
8. Сусынтамыр (цикорий) тамыры, дала қырықбуыны (хвощ полевая) шөбі, мыңжа-пырақ (тысячелистник) шөбі, шайқурай (зверобой) шөбі. Әрқайсысынан 1 ас қасықтан алады. Осы қоспаның 1 ас қасығын ыдысқа салып, 1 стакан қайнап тұрған су құяды. 30 минут тұндырады. Күніне 2-3 рет тамақ ішер алдында 15-20 минут бұрын 3-4 стаканнан ішеді.
9. 1 кг балға 1 кг қара қарақат (черная смородина) араластырады. Күніне 3-4 рет 1 шай қасықтан ішеді.
10. Шайшөп (зверобой продырявленный) шөбі, түй-мешетен (пижма) гүлдері, мыңжапырақ шөбі, дәрі түй-медақ (ромашқа аптечная) гүлдері, шоңайна (лопух большой) тамыры, итмұрын (шиповник) жемістері, шалфей шөбі, андыз (девясил) тамыры, қызылтаспа таран (горец птичий) шөбі, үштармақ итошаған (череда трехраздельная) шөбі. Әрқайсы-сынан 10 г алады. Осы қос-паның 1 ас қасығын 0,5 л қайнаған суда тұндырады. Кү-ніне 3 рет тамақ ішер алдында 30 минут бұрын 1/3-1/2 стақаннан ішеді.
11. 1 ас қасық қаймаққа қайыңның қара майының (деготь) 1 тамшысын тамызып ішеді де, артынан 1 қасық бал ішіп жібереді. Бірінші күні қара майдың 1 тамшысын, екінші күні 2 тамшысын, үшінші күні 3 тамшысын қосады. Осылай 10 күнде 10 тамшыға жеткізеді. Содан соң кері қарай қара майдың мөлшерін азайтып ішеді. Балалар үшін бұл мөлшер екі есе аз болуы керек. Одан кейін 1 апта үзіліс жасайды.
Халық емшілері, мамандар бауыры ауыратын адамдарға емдәм ұстануға, оны мынандай тәсілдермен сауықтыруға ақыл-кеңес береді:
1. Жүгері собығының шашақтары мен жас жапырақ-тарын суға қосып шамамен 15 минуттай қайнатып, бұл қоспаны күн бойына екі кеседен ішу керек;
2. Күніне бір рет қызыл қы-зылша мен шалқаннан (редька) теңдей етіп, бір стакан шырынды;
3. Күніне бір кесе қайың шырынын;
4. Күніне екі-үш кеседен далалық салаубас (бессмертник) гүлінің тұнбасын;
5. Күніне екі-үш кеседен орман бүлдіргенінің жапырақ-тары мен сабақтарынан жа-салған тұнбаны ішкен дұрыс.
6. Дәрі бақбақ (одуванчик) тамырының 1 шай қасығын 1,5 стакан суда демдеп, 5 минут қайнатады. Шай сияқты ішеді.
7. Ыдысқа бір қабат бақ-бақ гүлдерін салып, оның үстіне бір қабат құмшекер салады. Оның үстінен ауыр затпен 1-2 аптаға бастырып қояды. Тосап орнына пайдалану керек.
8. Сусынтамыр (цикорий) тамыры, дала қырықбуыны (хвощ полевая) шөбі, мыңжа-пырақ (тысячелистник) шөбі, шайқурай (зверобой) шөбі. Әрқайсысынан 1 ас қасықтан алады. Осы қоспаның 1 ас қасығын ыдысқа салып, 1 стакан қайнап тұрған су құяды. 30 минут тұндырады. Күніне 2-3 рет тамақ ішер алдында 15-20 минут бұрын 3-4 стаканнан ішеді.
9. 1 кг балға 1 кг қара қарақат (черная смородина) араластырады. Күніне 3-4 рет 1 шай қасықтан ішеді.
10. Шайшөп (зверобой продырявленный) шөбі, түй-мешетен (пижма) гүлдері, мыңжапырақ шөбі, дәрі түй-медақ (ромашқа аптечная) гүлдері, шоңайна (лопух большой) тамыры, итмұрын (шиповник) жемістері, шалфей шөбі, андыз (девясил) тамыры, қызылтаспа таран (горец птичий) шөбі, үштармақ итошаған (череда трехраздельная) шөбі. Әрқайсы-сынан 10 г алады. Осы қос-паның 1 ас қасығын 0,5 л қайнаған суда тұндырады. Кү-ніне 3 рет тамақ ішер алдында 30 минут бұрын 1/3-1/2 стақаннан ішеді.
11. 1 ас қасық қаймаққа қайыңның қара майының (деготь) 1 тамшысын тамызып ішеді де, артынан 1 қасық бал ішіп жібереді. Бірінші күні қара майдың 1 тамшысын, екінші күні 2 тамшысын, үшінші күні 3 тамшысын қосады. Осылай 10 күнде 10 тамшыға жеткізеді. Содан соң кері қарай қара майдың мөлшерін азайтып ішеді. Балалар үшін бұл мөлшер екі есе аз болуы керек. Одан кейін 1 апта үзіліс жасайды.