Қырыққабаттың құрамында қант, минералды тұздар (кальций, калий, фосфор), майлар, лактоза, липаза, протеаза, А, В1, С, P, К, В6 және тағы басқа дәрумендер бар. Қырыққабат жеуге жарамды, оны пісіріп, қуырып, ашытып, тағамдарға қосып және табиғи күйінде жейді. Қырыққабаттың шырыны асқазан, бауыр ауруларына жылдам әсер ететін дәрі ретінде қолданылады. Табиғи қалпында (қуырылмаған, қайнатылмаған) жиі қабылданған жағдайда қырыққабат ағзаның зат алмасуын реттеп, денеде май жиналуын болдырмайды. Бұған қоса дем алу жүйесі, анемия, демікпе ауруларын емдейді.
Борщтың жалпы адам денсаулығына зияны жоқ.Тек оны бүйрегінде қан қысымы жоғарылар,төсіне ота жасатқандар,асқазанында қышқыл көп бөлінетіндер,ішегінде түйілулері болатындар абайлаған дұрыс себебі ол ауруды күшейтіп жібереді.Сол үшін болуы керек.