Барлық гүлді өсімдіктердің жемісі 2 топқа бөлінеді: шырынды және құрғақ. шырынды жемістер өз ішінде жидек, жидек тәрізді, сүйекті болып 3 топқа бөлінеді. ал, құрғақ жемістер қабығы қатты, сүректенген, құрғақ болып келеді. олар өз ішінде 8 түрге бөлінеді:бұршаққап-асбұршақ, беде немесе жәй гана жоңышқа; бұршаққын-шомыр, шалқан, капуста; қауашақ-мақта, сасық меңдуана; қанатты жемісті-үйеңкі (клен), қайың: дәнек-астық тұқымдастар; тұқымша-шемішке,бақбақ; жаңғақ-грек жаңғағы, емен жаңғағы и т.д.; жинақталған жемистер(сборные плоды)-клубника, ежевика.