Күнделікті тұтынуға ыңғайлы, жылдам дайындалатын қаптамадағы шайлардың өзіндік зияны да бар екен. Бұған әлем дәрігерлері көз жеткізді. Вашингтон университеттік медицина мектебінің ғалымдары адам денсаулығының қауіпсіздігі үшін шағын қаптамадағы қайнатылған шайды күніне 5 кеседен артық қабылдауға болмайды деп ескертеді. Себебі фтордың шоғырлануы, бойымыздың ықтималды шамасын жоғарылатып жібереді және денсаулықтың бұзылуына сеп болады.
Ғылыми деректер бойынша, қаптамадағы шай ағзада фтор шоғырлануының жоғарылауына, сүйектің тығыздануына әкеп соқтырады және оның әлсіздігін жоғарылатады. Ол аздай, сүйек тамырларының ауруына әкеліп соқтыратын қаңқа флюорозы деген аурудың дамуына да қарапайым шайдың әсері мол екен.
Қаптамаға салынатын шай жапырақтары қалпын жоғалтқан жапырақтар және төменгі сападағы шай қалдықтарынан жасалады. Сондықтан мұнда шайдың дәмі екінші сатыға ығысары анық. Дегенмен мәселе шайдың дәмінде емес, қауіптісі - қаптаманың қағазы болуы мүмкін. Шай қаптамаларының көбі пестицид ретінде пластиктың өндірісі үшін қолданатын құрылым - эпихлоргидринді қолдану арқылы өндіріледі. Бұл зат сумен байланысқа түскенде 3-монохлорпропандиол (канцероген) түзеді. Әрине, бұл зат көп мөлшерді құрамайды. Ал әңгіме қатерлі дертке келіп тірелгенде, құрап отырған заттың мөлшері қызықтыратыны сөзсіз. Бұл жерде адам ағзасының және иммундық жүйенің қалпы, күйі, адамның жас мөлшері, созылмалы ауруға шалдыққан шалдықпағандығы маңызды болып табылады.
Қаптамадағы шайға арналған қағаздарды өндіретін компаниялардың барлығы дерлік эпихлоргидринді қоса бермейтінін атап өту керек. Алайда сіздің сүйіп ішетін шай маркасында бұл заттың қолданыс тапқандығын анықтау қиын, өйткені оралынған қаптамасында бұл көрсетілмеген.
Ғылыми деректер бойынша, қаптамадағы шай ағзада фтор шоғырлануының жоғарылауына, сүйектің тығыздануына әкеп соқтырады және оның әлсіздігін жоғарылатады. Ол аздай, сүйек тамырларының ауруына әкеліп соқтыратын қаңқа флюорозы деген аурудың дамуына да қарапайым шайдың әсері мол екен.
Қаптамаға салынатын шай жапырақтары қалпын жоғалтқан жапырақтар және төменгі сападағы шай қалдықтарынан жасалады. Сондықтан мұнда шайдың дәмі екінші сатыға ығысары анық. Дегенмен мәселе шайдың дәмінде емес, қауіптісі - қаптаманың қағазы болуы мүмкін. Шай қаптамаларының көбі пестицид ретінде пластиктың өндірісі үшін қолданатын құрылым - эпихлоргидринді қолдану арқылы өндіріледі. Бұл зат сумен байланысқа түскенде 3-монохлорпропандиол (канцероген) түзеді. Әрине, бұл зат көп мөлшерді құрамайды. Ал әңгіме қатерлі дертке келіп тірелгенде, құрап отырған заттың мөлшері қызықтыратыны сөзсіз. Бұл жерде адам ағзасының және иммундық жүйенің қалпы, күйі, адамның жас мөлшері, созылмалы ауруға шалдыққан шалдықпағандығы маңызды болып табылады.
Қаптамадағы шайға арналған қағаздарды өндіретін компаниялардың барлығы дерлік эпихлоргидринді қоса бермейтінін атап өту керек. Алайда сіздің сүйіп ішетін шай маркасында бұл заттың қолданыс тапқандығын анықтау қиын, өйткені оралынған қаптамасында бұл көрсетілмеген.