Тағам, Аспаздық | 1.4k қаралды

Сәлеметсіздерме құрметті сайт қолданушылары! Тамақ жегенде кетчуп қосып жейтін әдетім бар, астың дәмін келтіреді және өтімді болады. Осы кетчуптің адам ағзасына әсіресе асқазанына қандай зиян келтіруі мүмкін?

5 жауап

Жалпы томат адам ағзасына пайдалы. Егер сіз өзіңіз дайындаған кетчупты тұтынатын болсаңыз, оның пайдасы өте зор, әсіресе жүрек пен қатерлі ісік ауруларының алдын алу үшін. Бірақ кетчупты тек органикалық қызанақтан дайындамайды. Томаттың иісі мен дәмі шығуы үшін оған оны ГМО, трансгенді өнімдер, консерванттар көптеген бояғыштар мен хош иістендіргіштер қосып жасайды. Жалпы кетчупты таңдағанда оның құрамында томат 40 пайыздан кем болмасын. 

Сонымен қатар кетчуп құрамында тұз бен қант, крахмал өте көп. Бұл бүйрек, қан ауруларының дамуына жағдай жасайды. Кейбір кетчуптерде бұрышы да көп. Ал ол асқазан үшін өте зиянды. Ал пластикалық құртыдағы кетчуп тіпті зиян. Себебі пластик құрамындағы заттар уақыт өте келе ыдырап, тағамға өтеді. Кетчупты тұтынатын болсаңыз, шыны құтыдағысын таңдаңыз. 

Сондықтан кетчуптен гөрі аналарыңыз күзде дайындайтын "огонек", "фантомас", "чимча" (әр өңірде әрқалай аталады) тұтынуға көшіңіз.

Жақсы Жауап
Салеметсізбе  bella kasym ханым! Жауабыңыз ұнады, рахмет! Огонекті өте жақсы көретін адамдардың бірімін)

Мына жерден қарап көрші.

Сәлеметсізбе! Сіз берген сілтемеде кетчуптің зияны туралы ештеңе жазылмаған.
Ол ащы болғандықтан асқазанда изжога тудыруы мүмкін.

Егер кетчуп табиғи таза өнімдерден: помидор, чеснок, жуа, бұрыштар, тұз, онда оның ешбір зияны жоқ. Помидордың (томаттың) құрамында табиғи белсенді заттар көп. Ал қызыл бұрыштың құрамында витаминдер, әсіресе С витамині көп. Ал егер кетчуп Қытайда шығарылған болса, оны пайдаланбаған дұрыс. Қытайда тағамның құнын арзандату үшін жасанды өнімдерді пайдаланады.

Ассалаумағалейкүм m.virus2013 мырза! Көбіне отандық өнімдерді Қазақстанымызда жасалғандарын пайдаланамын, кейде Ресейдікін. Өзіміздің кетчуптің сапасына не айта аласыз?
Мен "Кобра" деген кетчупты пайдаланамын. Жақсы кетчуп. Бірақ, кетчуптан гөрі тағамға майонезді көбірек қолданамын.

Кетчуптың орнына қолдан кобра жасап қолданған жақсы. Рецепт ------http://www.gourmania.kz/2014/10/kobra.html

Кетчуптың орнына қолдан кобра жасап қолданған жақсы. Рецепт ------http://www.gourmania.kz/2014/10/kobra.html

http://www.gourmania.kz/2014/10/kobra.html

125,553 сұрақ
316,922 жауап
153,267 пікір
70,863 қолданушы