Жалпы анардың адам денсаулығына тигізер жақсы әсері көп. Сондықтан анармен дос болған дұрыс. Енді осы жайында кеңінен айтар болсақ, келесідей кеңестерге құлақ асқаныңыз абзал:
*Бала емізіп жүрген ананың омырауы жарылып, тілінетін болса, анар жемісінің қабығын ұнтақтап жараға себу қажет.
*Дизентерия не жұтқыншақ тамақ ауруына шалдыққандарға 5 г жеміс қабығын ұнтақтап, 100 г суға 10 минут ақырын қайнату керек. Содан соң дайын болған сумен ауызды шайқап, ішкен дұрыс.
*Асқазан ауырғанда анардың шырынымен тоқтатуға болады. Ол үшін жарты стақан анар шырынын ішіп тұрыңыз.
*Өтте, оның жолдарында құм тас пайда болса. Бүйрек пен қуықта байланған тастарға да анар шырыны әсер етіп, қуып шығуға көмектеседі. Ол үшін 20 минут тамақтан бұрын анар шырынын ішу қажет. Емделу мерзімі 2 апта.
*Күйік шалған жағдайда 1:10 мөлшеріндегі анар шырынын күйікке жағып, үстіне қабық ұнтағын себеді.
*Ішектердің қабынуында, іш сұйылып өткен кезде анар тұқымын қуырып, ұнтақтап, мүк гүлінің тұқымымен қосады. Содан дайын болған қоспаны қайнаған сумен ішіп тұрсаңыз, аурудан тез сауығасыз.
*Тіс ауырғанда анар тұқымын балмен қосып шайнап жесе ауру басылады.
*Қуырылған анар тұқымын ұнтаққа айналдырып, күніне 3 рет пышақтың ұшымен астан бұрын жеу керек. Ол кеуденің ауырғанын қойдырып, жүрек қағысын қалыпқа келтіреді. Сондай-ақ, сары аурудың алдын алып, асқа деген тәбетті ашады.
*Тіс түбінің қанауына анар қабығының ұнтағына тең мөлшерде қыша шөбі мен қырмызы гүлін қосу керек. Содан оларды қайнатып, дайын болған қоспамен күніне 1 рет ауызды шайып отырған дұрыс. Емделу уақыты 10 күн.
*Жасушаларды біріктіруші ретінде анар гүлінің 1 шай қасығын 150 г қайнап тұрған суға саласыз. Сосын оны 1 сағат бұқтырып қоясыз. Осыдан әр жолы 50-60 г тағамның алдында 40 минут бұрын күніне 2 рет қабылдап отырасыз.