Витаминдер
Химиялық
атауы
Құрамында витаминдер бар азықтық тағамдар
Витаминдердің физологиялық әсері
--------------------------------
С
Аскорбин қышқылы
Бұрыш, аскөк, көкжуа, қызан, қырыққабат, картоп, лимон, құлпынай, итмұрын.
Құрқұлақ ауруына ұшыратады,тіс түбі қанайды.
-------------------------------
В
Тиамин
Бидай, бұршақ, бауыр, бүйрек, жүрек.
Бери бери ауруына ұшырайды, жүрек, асқазан жұмысы бұзылады.
--------------------------------
В
Рибофлавин
Бидай, бұршақ, ет, жұмыртқа, сүт.
Көздің мөлдір қабықшасы қабынып, катаракта ауруына ұшырайды.
--------------------------------
В<sub>5</sub></p>
Пантотен
Бидай, бұршақ, бауыр, бүйрек, жүрек, балық.
Жүйке ауруына ұшыратады.
--------------------------------
В<sub>6</sub>
Пиридоксин
Бидай, бұршақ, сыр, қой еті, теңіз балықтары
Қояншық, селкілдеу
--------------------------------
B<sub>C</sub>
Фолий қышқылы
Қырыққабат, асжапырақ, қызан, сәбіз, сиыр еті, жұмыртқа, салат
Қан аздық п.б
-------------------------------
B<sub>12</sub>
Цианкобаламин
Балықта сиыр бауырында және бүйрегінде болады.
Қан аздық п.б
--------------------------------
PР
Никотин қышқылы
Сиыр еті, бауыр, бүйрек, жүрек, албырт балығы, майшабақ.
Бауырдың қызметіне әсерән тигізеді.
--------------------------------
A
Ретинол
Мал майлары, ет, балық, жұмыртқа, сүт.
Көзге және көбеюге әсерін тигізеді, бойдың өсуі баяулайды.
--------------------------------
D
Кальцийферол
Балықтың уылдырығы, теңіз балығы, бауыр, құс еті, жұмыртқа
Мешел ауруы пайда болады.
--------------------------------
Е
Токоферол
Өсімдіктің майы көкөністің жасыл жапырақтары, жұмыртқа
Қаңқа бұлшық етінің бұзылуы
--------------------------------
К
Филлохинон
Асжапырақ, қырыққабат, қызан
Қанның дұрыс ұюына әсер етеді.
--------------------------------
Н
Биотин
Асбұршақ, түсті қырыққабат саңырауқұлақ, бидай, жұмыртқаның сарысы, бауыр бүйрек, жүрек.
Дерматит ауруына ұшырайды.
--------------------------------
мінекей
Химиялық
атауы
Құрамында витаминдер бар азықтық тағамдар
Витаминдердің физологиялық әсері
--------------------------------
С
Аскорбин қышқылы
Бұрыш, аскөк, көкжуа, қызан, қырыққабат, картоп, лимон, құлпынай, итмұрын.
Құрқұлақ ауруына ұшыратады,тіс түбі қанайды.
-------------------------------
В
Тиамин
Бидай, бұршақ, бауыр, бүйрек, жүрек.
Бери бери ауруына ұшырайды, жүрек, асқазан жұмысы бұзылады.
--------------------------------
В
Рибофлавин
Бидай, бұршақ, ет, жұмыртқа, сүт.
Көздің мөлдір қабықшасы қабынып, катаракта ауруына ұшырайды.
--------------------------------
В<sub>5</sub></p>
Пантотен
Бидай, бұршақ, бауыр, бүйрек, жүрек, балық.
Жүйке ауруына ұшыратады.
--------------------------------
В<sub>6</sub>
Пиридоксин
Бидай, бұршақ, сыр, қой еті, теңіз балықтары
Қояншық, селкілдеу
--------------------------------
B<sub>C</sub>
Фолий қышқылы
Қырыққабат, асжапырақ, қызан, сәбіз, сиыр еті, жұмыртқа, салат
Қан аздық п.б
-------------------------------
B<sub>12</sub>
Цианкобаламин
Балықта сиыр бауырында және бүйрегінде болады.
Қан аздық п.б
--------------------------------
PР
Никотин қышқылы
Сиыр еті, бауыр, бүйрек, жүрек, албырт балығы, майшабақ.
Бауырдың қызметіне әсерән тигізеді.
--------------------------------
A
Ретинол
Мал майлары, ет, балық, жұмыртқа, сүт.
Көзге және көбеюге әсерін тигізеді, бойдың өсуі баяулайды.
--------------------------------
D
Кальцийферол
Балықтың уылдырығы, теңіз балығы, бауыр, құс еті, жұмыртқа
Мешел ауруы пайда болады.
--------------------------------
Е
Токоферол
Өсімдіктің майы көкөністің жасыл жапырақтары, жұмыртқа
Қаңқа бұлшық етінің бұзылуы
--------------------------------
К
Филлохинон
Асжапырақ, қырыққабат, қызан
Қанның дұрыс ұюына әсер етеді.
--------------------------------
Н
Биотин
Асбұршақ, түсті қырыққабат саңырауқұлақ, бидай, жұмыртқаның сарысы, бауыр бүйрек, жүрек.
Дерматит ауруына ұшырайды.
--------------------------------
мінекей