+6 дауыс
1.7k көрілді
ет адам өміріне зиян дейді ғой сол қаншалықты рас

12 жауап

+6 дауыс
Кім айтады кім айтат? Зиян болса қазақтардың барлығы қырылып қалар еді!!! Ет-адамның арқауы!!!
Дұрыс) ,  Ет-адамның арқауы!!!))
+3 дауыс
МХМ. Оны кім айтат?!!! Ет жеп семіріп, ет жеп тойып жүрген жоқпызба?!!!
+6 дауыс
Ет — малдың бүтін ұшасы немесе ұшаның жеке мүшелері; құнды тағамдық өнім. Былшық ет, май, сіңір және сүйейтіндерінен тұрады. Қоректілігі жағынан ең құнды әрі жұмсақ бұлшық ететіндері омыртқа, арқа, белдеме, жамбас тұстарында болады. Былшық ет тіндерінде орта есеппен 73-77% су, 18-21% белок, 1-3% май, 1,7—2% экстракты азотты заттар, 0,9—1,2% экстракты азотсыз заттар, 0,8—1,0% минералдық тұздар, сонымен бірге Вр В2 В6 РР және т.б витаминдер болады.' Былшық ет тінінің белогында адам организміне қажетті амин қышқылдары түгелдей кездеседі. Экстракты заттар етке жағымды хош иіс беріп, ас қорыту бездерінің қызметін жақсартады. Былшық ет тіндеріне қарағанда, сіңір тіндерінде қоректік заттар шамалы. Қоректілігі жағынан ең төмені — сүйек тіндері. Еттің калориялылығы май тіндерінің мөлшеріне байланысты. Қоректілігі және дәмдік сапасы бойынша, ең тәуірі, бірінші категориядағы ет, онда белок — 14—19%, май — 12-15%. Майы аз ет дәмсіз болады. Майдың өте көп болуы да еттің қоректілік, дәмдік сапасын төмендетеді. Егер май бұлшық ет тіндерінде белгілі бір қатынаста болса, яғни май етпен қабаттасып бір ет, бір май болып орналасса, онда еттің дәмі мен сапасы жақсарады.

Ет — ет комбинатында сорғыған (ұшаны мүшелеген соң табиғи жағдайда немесе тоңазытқышта 6 сағаттай сақталған және сорғыған), салқындатылған (еттің ішіндегі температура 0—4° С-қа дейін жеткізіледі), мұздатылған (6° С-дан аспайтын температурада тоңазытылған) қалыпта сақталады. Сиыр етінің ұшасы үш сортқа бөлінеді: бірінші сортқа — сан еті, жамбас, белдеме, арқа, жауырын, төс; екінші сортқа — мойын мен төстік; үшінші сортқа — ауыз омыртқа мен кәрі жілік және асықты жіліктің басы жатады. Қой мен ешкі еттері екі сортқа бөлінеді:

    біріншісі — жамбас, белдеме, жауырын-арқа;
    екінші сортқа — мойын омыртқа, асықты, кәрі жіліктердің басы жатады.
+1 дауыс
Еттің пайдасы көпқой себебі қазақтар еттен жасалатын тағамдарды көп жейдіғо.Мысалы бесбармақ,мәнті,палау т.б
былшық ет демеш, жаман екен. (былшық - ұйқыдан оянғанда кірпікке жабысып қалатын нәрсе емес пе?). Дұрысы -бұлшықет.
+2 дауыс
Бұл өтірік емес сияқты, естігенмін, ет адам өмірін қысқартады, ауыр тағам деп айтып жатушы еді...
Сол себепті де шығар, Азияның шығыс және оңтүстік-шығыс бөлігі ШӨПпен қоректенеді, және әлемнің кейбір елдерінде вегатариан (ет жемейтін адамдар) да жетерлік...
Әрине,бұл тек менің ойым, қателесуім де мүмкін,сондықтан да түсініп қараңыздар(mm)
Сізбен келісемін ... +
+3 дауыс
ет энергия мен амин қышқылдарының - көзі. Ата бабамыз дене еңбегімен көп айналысқандықтан етті көп тұтынуға тура келген. Сіз де  ауыр, қара жұмыс істейтін болсаңыз етті көп жеп тұру керек. Сондай -ақ, суық климатта тұратындарға да етсіз қиын. Ал, дене еңбегімен, спортпен шұғылданбайтын болсаңыз етті шектеп жеген дұрыс.
+3 дауыс
не жесеңде халалдан жеу керек. егер ет харам болса яғни дұрыс бауыздалмай қаны толық ағызылмаған болса онда өте зиян. Себебі қан ұйып еттің арасында қалып ден саулыққа қауіпті заттар етке сіңеді. Және холестирин көп болады ол да қауіпті. сондықтан еттің халалын мөлшерімен жеген жөн
+2 дауыс
қаншалықты рас болса соншалықты ақмақтық
+2 дауыс
Зиян деп ойласыңыз зиян болады, зиян емес деп ойласаңыз зиян емес болады. Айтыңызшы, ет жегіңіз келмей ме?.)))))))))(giggle)
+4 дауыс
Ет - етке, Сорпа - бетке )))

адамдар саналы жыртқыштар дейді ғой. ет жеп зардап шегіп жатқан жыртқышты көрмедім.

пы/сы кезінде вегетарианец болмақшы болғанмын ЫЫЫ (жас кезімде)
0 дауыс
Арине ет адамға өте зиян,себебі ағам Францияда жүргенде солай деп айтып, тусиндирип айтатын ,ет жемеу керек деп ойлаймын,мүлдем
0 дауыс
Ет адамға ең пайдалы ас,Қазақтар бәрін білген.Негізі етті тойып жеп болған соң, оның артынан міндетті түрде  кәдімгі құртты сорпаға жақсылап езіп, арластырып сапырып, соны ішу керек.Сорпағы құртты езіп ішкен адам инсульт ауруымен ешқашан ауырмайды.Баяғыда қазақтар сол себептен ауырмаған.Қазір құртты көп қолданбай ұмыттып барамыз,сол дұрыс емес.Бұрын Ата,Әжелеріміз ет жеп болған соң, міндетті түрде сорпаға құрт езіп ішетін,бізге де солай ішкізетін.

Совет одағы құрылған соң,орыстар өздеріне көп ет алып тұру үшін қазақтарды ет жеу зиян деп алдаған.Соларға алданған Қазақтар еттің бәрін россияға жөнелтіп,өздері көп малынан айырылып,ашаршылыққа ұрынып, аштан 5 миллионы өлген.

Негізі Қазақтар етті өте аз жейміз,тек кешке ған(азанда шәй,түсте шәй,кешке ет піскенше ұйықтап қалатынымыз да бар)сондықтан витамин жетіспей анкологиялық аурулар көбейіп кеткен.Мен Россияда үш жылдай жұмыс істедім,онда көргенім орыстар етті өте көп жейді,азанда  етті тамақ,түсте етті тамақ,кешке тағы етті тамақ,одан түнгісін тағы бар, сағ 21-22 шамасында тағы етті тамақ жей береді-жей береді,жегенде де біз сияқты емес дәу-дәу кесек қылып екі қолдап ұстап,, мүжіп,майын шашыратып жейді,тура шошқа сияқты.Сол орыстар ауырмайды да,жаурамайды да мұзға шомыла беретін.Егер орыстарда обьетте болмаса ужинда бір рет ет болмай қалса бәрі жалобы жасап,поворларға қатаң сөгіс жариялайтын,ол жағына өте қатаң.Орыстар тоймайды оларда шошқаның ДНК-сы бар.
...