Қымыз ашыту процесіне байланысты қышқылға айналады, нәтижесінде сүттегі лактоза (сүт қант) сүт қышқылы бактерияларының әсерінен сүт қышқылына айналады. Бұл процесс қымыз өзіне тән дәм мен хош иіс береді.
Адамдар қымыз ішеді ме деген сұраққа қатысты қымыз құрамындағы алкоголь мөлшері әдетте төмен екенін ескеру маңызды. Сүт қышқылын ашыту процесінде аз мөлшерде этил спирті түзіледі. Әдетте қымыз құрамындағы алкоголь мөлшері шамамен 0,2-2% құрайды.
Қымыз көп мөлшерде этанолдың болуына байланысты аздап мас болу сезімін тудыруы мүмкін, бірақ бұл ақылға қонымды тұтыну шегінде болады. Қымыз ішу әдеттегі құбылыс емес.
Халал болуға қатысты, қымыз исламдық нормаларға сәйкес өндірілген сүтті ашыту өнімі ретінде халал деп санауға болады. Өндірістің барлық ингредиенттері мен процестері халал қағидаттарына сәйкес келетініне көз жеткізу маңызды, сондықтан өнім діни наным тұрғысынан қолайлы болады.