0,2 М ас тұзы ерітіндісін дайындау үшін алдымен қажетті ас тұзының массасын есептеп алу керек.
1. Ас тұзының молярлық массасын есептеу:
Na (натрий) атомдық массасы = 23 г/моль
Cl (хлор) атомдық массасы = 35,5 г/моль
NaCl (ас тұзы) молярлық массасы = 23 + 35,5 = 58,5 г/моль
2. Ерітіндінің көлемін литрге айналдыру:
250 см3 = 0,25 л
3. Қажетті ас тұзының массасын есептеу:
Молярлық концентрация (М) = еріген заттың моль саны (n) / ерітіндінің көлемі (V)
n = M * V = 0,2 моль/л * 0,25 л = 0,05 моль
Еріген заттың массасы (m) = n * молярлық масса = 0,05 моль * 58,5 г/моль = 2,925 г
Ерітіндіні дайындау:
2,925 г ас тұзын өлшеп алыңыз.
Өлшенген тұзды аз мөлшердегі дистилденген суда ерітіңіз.
Ерітіндіні 250 см3 көлемге дейін дистилденген сумен толтырып, жақсылап араластырыңыз.
Осылайша, сіз 0,2 М концентрациялы, көлемі 250 см3 ас тұзы ерітіндісін дайындай аласыз.