0 дауыс
355 көрілді
Сүрлемді дайындау қандай микроорганизмдерге негізделеді?

1 жауап

0 дауыс

Қазіргі уақытта сүрлем дайындауға жүгері, күнбағыс, шай жүгері, сиыржоңышқа және асбұршақ-сиыржоңышқа қоспалары, көпжылдық себілген және табиғи шалғындық шөптер көк балаусасы кең қолданады

Өсімдіктерді сүрлем дайындау үшін шабуы сүрлем жинайтын КС-2,6, СК-1,8, СК-2,6, комбайн типтерімен жүргізіледі, олар көк балаусаны шабады, ұсақтайды және массаны жүк машиналарға тиеді.

Жем-шөпті сүрлеу әр түрлі қойма типтерінде тереңдетілген жартылай тереңдетілгең жер бетіндегі және мұнараларда жүргізуге болады.

Вильямс В.Р. атындағы мал азықтық БҒЗИ көрсеткіштері бойынша сүрленетін массаның ылғалдығына және қоймалар типіне байланысты құрғақ заттың шамамен алынған шығыны герметикалық мұнараларда 7-10% дейін ашық бұртарда 40-45% өзгеруі мүмкін сондықтан тиісті панамен жабылған траншеялар өте қолайлы және оларда құрғақ зат шыгыны 11-15% дейін төмендетуге болады. (12-кесте).

Көк балауса массасының салар алдында қойманың түбіне ұсақталған сабан мен 30-40 см тығыздалғаннан кейін қалыңдықпенжабады. Траншеяны біржағынан бастап толтыра бастайды. Сүрленетін масса траншеяда шынжыртабан және доңғалақтабантракторларменжол полотносына түсетін қысым 0,40-тан 0,85 дейін кг/см2тығыздалады.

12-кесте. Әртүрлі қоймаларда сүрлегенде және массаның ылғалдылыына байланысты шамамен алынған құрғақ заттардың шығыны (%) (В.Р. Вильямс атындағы мал азықтық Б.Ғ.З.И.)

Қоймалар типі
Массаның ылғалдылығы
(%)
85
80
75
70
65
Кәдімгі мұнара

15-16

11-12

11-12

9-11
Герметикалык мұнара 
9-10
7-9
Пленкамен жабылған траншея
27-29
23-25
16-18
14-15
11-12
Ашық бурт
40-45
30-35
25-28

Сүрлену жұмыстары біткен соң тығыздау жұмыстары екі-үш күн бойы жалғасады. Қоймаларды толтырғаннан кейін және тығыздау жұмыстары біткеннен кейін сүрленген массаны жабады.

Толығырақ: https://kzref.org/m-a-aujanova-a-93-mal-azifin-ondiru-jene-dajindau-tehnologiyas.html?page=13

...