Киви — Қытайда және Қиыр Шығыстың басқа да елдерінде өсірілетін, сондай-ақ Францияда, Италияда, Жаңа Зеландияда жерсіндірілген өсімдік және оның ұсақ түк басқан, үлкендігі алхорыдай, қабығы күңгірт-қоңыр жемісі. Елімізге кейінгі жылдары әкелінетін болды. Бүлінбеген Киви құрғақ, сырты бұжыр, қысып көргенде серпімді, хош иісті болуы керек. Хош иісі болмаса — бүлінгені. Ең дұрысы сол пісіңкіремегенін алып, екі тәуліктей жетілдіріп тұтынған жақсы. Киви негізі өнім емес, оны жеміс-кондитерлік дәмқосар ретінде пайдаланған тиімді
Құрамындағы дәрумендер : С , В2, В3, В9 (фолиевая кислота) , В6 ,А, Е, D, магний,калий,натрий,кальций, темір, фосфор, цинк, марганец.
Оның пайдасы өте көп оны емдік жеміс десек те блады.Ол ағзаның иммунитетін көтеріп,жүрек қан тамырларының жұмысын жақсартып,ас қорытуды жеңілдетіп,ағзаның стресске қарсы тұру қабілетін күшейтеді және ағзадағы артық натриді шығарады.Сонымен қатар ревиматиз мен ағзаларға тас байланудың,қанның қоюлануының алдын алады.Әйелдерде көбіне бетке жасатын маска құрамында болады.
Киви экзотикалық жеміс оның құрамы жеміс қышқылына бай 1 күнде көп жеуге болмайды және сүт не ағарғанмен қатар жемеу керек.Оны көп жесе алларгия болады.