Шараптың қызыл және ақ түрін білетін боларсыз. Қызыл түсті шараптың пайдасы жөнінде: Қызыл шарапта антиаксиданттар көп мөлшерде жинақталған, оны ресвератрол деп атайды. Табиғатта бұл зат жүзімнің дәні мен қабығында кездеседі. Ал ақ шарапта оның мөлшері аздау.
Шараптің құрамында ресвератрол дан басқа тағы сапонин және катехин атты антиаксиданттар кездеседі. Олар бос радикалдардың адам организіміне тигізер зиянын тежейді. Шарап рак ауруларының бетін қайтарады. Түзілген рак ауруларының орнын бұзады. Емдейді. Қалай дейсіз бе? Ресвератрол антиаксиданты бос радикалдардың ДНҚ да мутцияның болмауын қолға алады. Рак түзетін жасушаларды өлтіреді. Тромбоцитердің қажет емесжерде тромб түзбеуіне себепкер болып, Инфаркт,инсульттің болуына мейлінше төмендетеді.....
Егер күніне 50 гр көп мөлшерде қолданса ауыз қуысы, тамақ рагін болдыруы мүмкін әсіресе темекі тартатын адамдарда; астмамен ауыратын адамдар тұншығуы мүмкін себебі шараптың құрамында сераның диоксиды бар; шараптың құрамындағы полифенол мигреньді болдыруы мүмкін, сондықтан басы жиі ауыратын адамдарға шарап ішуге кеңес берілмейді;Және артық салмақпен ауыратын адамдарға ішуге болмайды. Шарап адамның тамақтануға деген тәбетін ашады....