Шошқа – әртүрлі нәжісті жейтін лас жануар. Зиянды болғандықтан, тек бізде ғана емес, еуропалықтар да біреуді ренжіту үшін «шошқа» дейді. Тауратта да шошқа етіне тыйым салынғандықтан, бүгінгі яһудилер де шошқа етін жемейді. Бүгінде медицина адамға ең көп зиян тигізетін және ауруларды тудыратын еттің шошқа еті екендігін дәлелдеген. Шошқа етін жегендерде өт қабының қабынуы, аппендицит, ішек қабынуы, әртүрлі жаралар, артрит, тамыр қатаюы, ревматизм, грипп, қан қысымының көтерілуі, жүрек ангинасы, инфаркт сияқты әртүрлі аурулардың пайда болатындығы анықталған. Шошқа етінің құрамындағы өсу гормонының обырға (рак) себеп болатындығы анықталған. Шошқа етімен келетін Трихинеллез ауруының емдеу жолы осы күнге дейін әлі табылмаған. Шошқадағы таспа құрты асқазан мен ішек жолы арқылы қанға өтіп, көз, ми сияқты маңызды органдардың күрделі ауруларға шалдығуына, тіпті өлімге себеп болады. Шошқа етін жеген адамдарда қызғанушылық сезімдерінің семіп кететіндігі, намысын қызғанбағандығы анықталған. Шошқа майы Е дәруменін толығымен жоқ қылады. Адам Е дәруменінен мақрұм қалғандықтан нәсілі бітеді, Е дәруменінің жоқтығы махаббатты, ғашықтықты жоқ қылады. Е дәруменінің нұқсандығынан еркектерде бедеулікті, әйелдерде бала түсігін тудырады. Е дәрумені майдың қышқылдануының алдын алады. Е дәрумені біткен кезде А дәрумені қышқылданудың алдын ала алмай қалады. А дәруменінің жоқтығы да жынысқа теріс жағынан әсер етеді. Шошқа еті мен майын жеген адамдарда мінез-құлқы өзгерістерінің пайда болғандығы анықталған. Шошқа етінің басқа малдардың етінен ешқандай да үстемдігі жоқ. Оның үстіне қорытылуы қиын, ақуыз мөлшері өте аз. Шошқа етінің басқа да зияндары анықталса, тағы да «Дәл мына себептен шошқа еті харам етілген» деп айтуға болмайды. Бірақ, ешбір зияны анықталмаса да дініміз тыйым салғандықтан, шошқа етін жеу харам болады