Бүйрекке жиналған тасты түсіру үшін 1 келі ақжелкекті (петрушка) тамырымен және 1 үлкен сельдерейді ұсақтап турап, 1 литр бал мен 1 литр су қосып, бір қайнатып алып, жай қыздырылған отта араластырып тұрып қайнатыңыз. Суытып қойып, 3 күннен соң тағы 1 литр су қосып қайнатыңыз да тұндырыңыз. Дайын тұнбаны тамақтанардан бұрын 3 ас қасықтан қабылдаңыз.
*180 мл жаңа піскен қой бүлдірген (земляничный) шырынына 3,7 г ас содасын қосып, тамақтанардан бұрын 4 ас қасықтан 20 күндей қабылдау керек.
*Бүйректі тазалау үшін 1 ас қасық зығыр тұқымына 1 стакан су қосып қайнатып, 2 күн әр 2 сағат сайын ½ стаканнан қабылдаңыз. Қабылдар алдында су қосыңыз.
*Бүйрек ауырғаннан денеңіз ісініп кететін болса, ақжелкекті тамырымен қоса тазалап жуып, кешкісін еттартқыштан өткізіп, толық 1 стаканды шыны ыдысқа салып, 2 стакан су құйыңыз да, мұқият майлықпен қымтап жауып таң атқанша қойыңыз. Таңертең тұнбаны дәкемен сүзіп алып, 1 лимон шырынын қосып, ісіктен арылғанша күніне 2 рет 1/3 стаканнан 2 күн ішіп, 3 күн үзіліс жасаңыз. Бұл бүйректі тітіркендірмейді.
*Көктемде міндетті түрде күніне 3 рет 1 стаканнан тамақтанардың алдында аш қарынға қайың шырынын ішіңіз. Қайың шырыны бүйректегі тас пен құмды қуалайды.мынадан қара