0 дауыс
7.5k көрілді
болса рецептін, жасалу жолдарын жазып кетсеңіздер...

9 жауап

+3 дауыс
 
Жақсы жауап
Үміт, маған тақырып қатты ұнады.Не болса соны сұрақ қылғанша,осындай халқымыздың ұмытылып бара жатқан өнер,ғұрыптарынан хабардар ететін тәлімдік сауалдарға риза  боламын.Ал енді жауапқа келсем,дайындалу қиындығына байланысты ма,жоқ әлде елімізде қой басының азайуына байланысты ма екен дөп басып айта алмаймын,қой сүтінен жасалатын сары ірімшік көрінбей кетті.Бала кезімізде апамдар дайындайтын осы бір тағамнаң қалай жасалу жолында еміс-еміс қана біледі екенмін.Мата қалтаға салып сақтап қойған ірімшіктерін қыс бойына жеп шығатынбыз.Бұл сұрақ менің есіме көөөөөөп тамақ түрлерін түсіріп отыр.Әзірге осы жетер жұмыстан қалып барамын.Кейін тағы қосамын.Жақсы сұрағыңа рахмет.
рахмет! тағы қоссаңызшы! (y)
Әлі де қосамын,уақытты келтірсем.
+6 дауыс
шұбаттан жасалатын құрт, бұрын бар еді ғой, казір барлығын айраннан жасайды ғой, но сол шұбаттан жасалғанды күшті еді, рецептін билмим...
оны жасайтын шұбат қайда? үйде айраннан жасалатын құрт жейміз )))))
"менің үйімде не бар? біз не жиміз" деп қоймадың ба онда сұрағынды жаным ау:))) мен прост сұраққа жауап жаздым, жеу жемеу өз еркін ғой
)))))))  оны сен де білмейсің ғо!
+2 дауыс
майга пискен нан. Нан тандырга жапканда ыстык нанды турап,майга мыжитын. Дами керемет еди,бала кезимизде анашым жасап беретин,каз нан жаппайды,сатып алады((  кандай? Дегенде майга пискен нандай деген тиркес осы тагамнан шыккан шыгар
Тандыр емес таба дейді Данашым,табаға салып тезектің шоғына көміп пісіретін нан.Оны негізінен "ТАБА НАН"-дейді,кей жерлерде "көмбеш,көмбе нан"-деп те атайды.Сен айтқан тамақ түрі "сары майға шыланған нан",өте дәмді,тоқ,тез дайындалатын қазақтың тағамдарының бір түрі.Ойға түсіріп ауыздың суын ағыздың,маған да апам дайындап беретін еді,Саған рахмет осындай тамаша тағам түрін ұмытпағаныңа,+1 костым.
Кешириниз таба нан болек,тандыр нан болек. Биз жакта бир еки нан жаппайды табага ол адамы аз уйлерде жабылады. Мен айткан тандыр болады сонын ишине тезек уйип жагады,иши кызганда колемине карай 10-15 нанды бирден жауып алады,ар уй оз отбасынын колемине карай тандырды басып алады,оны сары топырактан жылкынын жалын косып,лай жасап июи канганша илеп формага келтирип кептиреди,кейн курадыолемине карай тандырды басып алады,оны сары топырактан жылкынын жалын косып,лай жасап июи канганша илеп формага келтирип кептиреди,кейн курады
Тандыр деген өзбек халқының ,тұрақты елдердің қалыптасқапан пештері.Ондайлар көшпенді қалыпта өмір кешкен қазақтарда болмаған,сұрақ қазақ халқының ұмыт қалған тамақтары жайында.Сен өзбектің тандырын насихаттап отырсың. Менің де үйімде тандыр бар, бірақ өлсем де оны қазақтың үрдісі деп атамаймын.
матинди жондеп окысаныншы,тандырды казактын урдиси деген ешким жок. Тек тандыр наннын таба наннан айырмашылыгын жане калай жасалатынын айттым
Jаko, сенің бұл сөзің "қазақта қала болмаған" дегенге саяды. Түркістан, Сығанақ, Отырар, Тараз деген ірі-ірі қалалардың халқы көшпелі болған ба? Әлде дүкеннен бөлке нан сатып алып жеген бе? Меніңше тандыр нан екі халыққа ортақ тағам. Қателеспейік. Ойланып жазайық.
Дана сен айтып отырған тағам МЫЖЫМА-ау шамасы?!
+2 дауыс
машпалау деген тамакты коп адам билмейтинин,коп жерде истей бермейтинин байкадым,сол тагамды айта кетсем, бир пиалай(киши кесе) май куйып,кызган сон пияз,ет куырып бир ожау(су куйатын) су куйып,кайнагасын астын жай койып 30мин кайнатасын,кейин маш салып 10мин кайнагасын куриш саласын,суы аз болганда демдейсин палау сиякты 30мин демделеди,тамак дайын ас болсын. Куришти адам санына карай шамалайсын,маш улкен бир пиалаййып,кайнагасын астын жай койып 30мин кайнатасын,кейин маш салып 10мин кайнагасын куриш саласын,суы аз болганда демдейсин палау сиякты 30мин демделеди,тамак дайын ас болсын. Куришти адам санына карай шамалайсын,маш улкен бир пиалай
жақсы жазыпсыз! бірақ маш деген не? біз жақта олай айтылмайды!
Көңіліе келмесін,бұл қазақтың ұмытылып бара жатқан ұлттық тамсағына жатпайды.
маш деген куриш сиякты,жасыл тусти болады. Бойы 15-20см боп оседи
умытылды демедим коп жерде жасалмайды,калай истелуин билмейди дедим. Менин матиндеримди аныктап окуынызды отинем
0 дауыс
Қауынқұрт-деген тағам түрін естіген шығарсыздар.Кәдігімгі әбден пісіп кеткен қауынның қабығын аршып,шопақтан тазалап,сығымдап құрт жасайды.Қыста қауынды сағынғанда пайдаланады.
Жоғарыдағы тандыр нан туралы жазғаның дұрыс, қазақта тандыр нан деген атау жоқ, "таба нан" дейді, кей жерлерде "көмбе нан", "көмеш нан" дегендерді де естідім. Ал, "қауынқұрт" дегенді біздің жақта "қауынішек" деп атайды. Қауынның қабығын аршып, жіңішкелей тіліп, кептіріп, өріп алып сақтап қояды. Баяғыда осылай істелген "қауынішектерді" көргем. Қазір көріп жүргенім жоқ.
Кауынішек бөлек,қауынқұрт бөлек.Қауынішекті әлі де істейміз,құлаш-құлаш қылып өріп,қыста дүкендерге өткізетіндер бар әлі.Сондықтан оны ұмытылған тағамдарға қоспадым.Бұл екеуінен бөлек қауыннан жұқалап тіліп,кептіріп жасайтын тілшік,қауын қақ деген түрлері болады.
"Қауынішек" дегенді біздің жақта ұмытты, ешкім жасамайды қазір."Қауынқұрт" дегенді бірінші естіп отырмын. Қазір тіпті, банкаларға қияр, помидорларды жауып алу дегенді де ұмыттық қой. Дүкеннен ала саламыз.
–4 дауыс
Бес бармакк десен яяяя=))))))))))))))))))
0 дауыс
Қазақтың қорда көжесі ұмытылып бара жатыр. Оны жасау түк те қиын емес! Қайнап жатқан суға күріш салып қайнатасың. Піскен соң суытып, үстіне айран немесе құрт салып жіберсең, дәмі керемет!Бұны көбінесе щөл басу үшін істеуші еді ата-бабамыз. Тағысын тағы шалап дегені де бар. Ол - айранға су қосылған сусын. Және  де піскен бидайды, тарыны диірменге тартып, дайын болғаннан кейін үстіне ыстық сүт, шекер, сары май араластырып жеуші едік бұрында. Бұл тағамды талқан дейміз, оны кейде-кейде ораза уақыттында істейді.
Сәлем Еlmira...осы айтқан тағамдарыңыздың барлығын анам жиі жасаайды...менің ойымша бұл тағамдар ұмытылған жоқ...айтпақшы рахмет талқан жемегелі көп болыпты..есіме түсіп кетті....
0 дауыс

Қазақтың ұлттық тағамы - Жаппа

http://www.gourmania.kz/2014/07/zhappa.html

 

Ашыған көже және бауырсақ http://www.gourmania.kz/2014/05/bauirsaq.html

0 дауыс
Қазіргі кезде жент те көп кездесе бермейді.
...