«Мангустин бүгінде шетелде үлкен сұранысқа ие. Өйткені оның адам ағзасына өте пайдалы екені ғылыми түрде дәлелденді. Бұл шырынды үш ай ішкен адамның зоб, бүйрек, бауыр, жүрек, қан қысымы ауруларынан, аяқ-қолдың қақсауы мен буындардың ісінуінен айығатыны да анықталды. Жақында оның медицина күдер үзген рак ауруларының да бетін бері қаратқаны мәлім болды.
Мен бұл шырын туралы кездейсоқ естідім. Ауырып қалғанымда бір танысым мангустин туралы айтты. Сене қоймадым, сондықтан Алматыға барып, медицина саласында 40 жылдан бері еңбек ететін Зүлфия Сапарқызы деген дәрігерден осы шырын жайлы сұрадым. Ол кісі бұдан құлағдар екен, ішкенім жөн екенін ескертті. Бірінші байлықтан нені аяйын, тәуекел деп ішіп көрдім. Дәмі мен түсі кәдімгі анар шырыны сияқты екен. Таңертең және кешке 30 миллиграмнан үш ай іштім. Сену-сенбеу өз еркіңізде, жасым елуге жеткенше «жинаған» ауру-сырқаулардан айыққанымды сезгенде оны анам мен балаларыма да ішкізе бастадым. Сексенге келген анамның асқазанында жарасы бар еді. Сондықтан бір түйір ет түгілі нан жеуі қиынға соғатын. Көп ұзамай анам тамақты қиналмай жейтін халге жетті. Ал үнемі іші қатып қала беретін немерем дәрісіз-ақ айығып кетті. Енді біз отбасымызбен дәрі дегенді ұмытып, шырын ішетін болдық», – дейді «Ксанто» фирмасының Шымкенттегі өкілі Абай Өтешұлы.
Біз мангустин жайлы қосымша мәліметтер іздеп көрдік. Оңтүстік-Шығыс Азияда өсетін мангустин ағашының жемісінен жасалатын бұл шырынның шипалық қасиетін шынында да көптеген ғалымдар растайды екен. Төсек тартып, қатты ауырған адамдардың да алғысқа толы хаттарына көзіміз түсті. Ал эндокринолог-дәрігер Бахадүр Ускенбаев оның емдік қасиетін былай деп түсіндіреді: «Мангустиннің құрамында ағзаға аса пайдалы витаминдер жиынтығы ең мықты деген ем – алоэден 39 есе көп екен. Мангустин жемісінің өзі де ағзаны қартайтатын еркін радикалдарды жоятын қасиетке ие. Ол қанды тазалайды, ағзадағы улы заттарды, қалдықтар мен тұзды да жояды. Ал ағза тазарғаннан кейін адам жасарып, әжімі мен беттегі дақтар да кетеді. Оны жасы жас балаларға да беруге болады. Тек бұл шырынды ішіп жүрген кезде суды көбірек ішу керек. Сонда ағзаның зиянды заттардан тазалануы тездейді».
Міне, денсаулыққа шипасы мол мангустин жайлы осындай деректер бар. Дегенмен оны ішу-ішпеу өз еркіңізде.
Ақпарат көзі: http://zamana.kz/component/content/article/1-latest-news/3063-shirin.html
Бірақ мен онша сеніңкіремей отырмын :)