+1 дауыс
10.3k көрілді
Құрметті қатысушылар! табиғатты тамашалап таза ауамен тыныстап бір күн болсада үйдің бітпитін шаруасынан  алыстап  бала шаға достарыңмен қыдырып СІРНЕ жегенге не жетсін! олай болса келіңіздер сірне пісірейік! өздерің қалай пісіресің маған жазыңдар кімнің сірнесі унаса соған өз атымнан ыйлығым бар!

2 жауап

+2 дауыс
Кешірерсіз, сірне деген не ол?... ыйлығым бар депсіз, ыйлық деген не ол?... Өзімді жат планеталықтай сезініп қалдым(
Сірне деген тамақтың түрі ғой, ал ыйлық деген сыйлық болар))
ну ясно что тамақ екені,бірақ не тамақ ол?қандай түрі?
http://kk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%96%D1%80%D0%BD%D0%B5
0 дауыс
Сірне деген былай жасалады қазақтар, Жеңсік ас көбіне қозының қом жинаған шағында дайындалады екен. Сондықтан жер көгеріп, көктемнің құлпырған шағында сірне жасау әдетке айналған. Сондай-ақ туғанынан әлжуаз немесе ауырып тұрған төлді «арам қатпасын» деген ниетпен бауыздап, арнайы ас әзірлеген. Жас төлдің еті өте жұмсақ, әрі сіңірсіз сіресіп пісетіндіктен де, сірне аталады. Ал енді, тағамның қалай дайындалатынын білсек. Асты дайындау әдісі көп жұмысты талап етпейді. Төлдің етін сүйегінен ажыратып, ірілеп турайсыз. Сүйектерді де мүмкіндігінше бөлу қажет. Қазанға бір литрдей сұйық май құйып, әбден қызған кезде туралған етті саласыз. Майға жақсылап қуырылған еттің үстіне дәмдеуіштер, яғни пияз, аскөк, қолыңызда болса көк пиязды да салып, қажетінше бұрыштап, тұздайсыз. Артынша қою қаймақ немесе жаңа сауған бие сүтін құйып, буын шығармай бетін жақсылып бекітіп, 40-45 минут демдейсіз. Қаймақ пен саумалдың орнына ірі етіп туралған картоп, сәбіз қосылады. Буға піскен сірнені дастарқанға түсіре беруге болады. Бұл сірне әзірлеудің соңғы кездегі үлгісі.
...