Осы сұрақтың нақты жауабын бір жерден оқып едім, таба алмай қалдым қазір...
Нәресте туылғанда оның асқазанында липаза ферменті көп болады, ол сүтті қорытуға жақсы көмектеседі. Себебі сүттің құрамында лактоза бооолады. Ал адам үлкейе келе сол липаза ферменті азая бастайды, яғни ағза ол ферментті бөлмеді. Бұл да бірақ барлық адамдарда бірдей емес, кейбір адамдарда қарттық жаста да липаза бөліне береді. Ал кейбіреулерінде керісінше ерте жастан ақ бөлінбейді. Сондықтан олар сүт ішкенде асқазандары аурады, өйткені енді сүтті қорытатын фермент бомайды ғой. Сондықтан кейбір адамдар сүтті іше алмайды, ішкісі келмейді де. Ағза оны қажет деп таппайды.
Айран, қымыз барлығы сүт өнімдері ғой.
Егер сізге сүт жақпайтын болса, ішкеннен кейін асқазаныңыз, эпигастрий аймағыында аурсыну сезімі пайда болса ішпей-ақ қойғаныңыз дұрыс.
Мүмкін сізде сүт өнімдеріне аллергия шығар, ол да мүмкін ғой.