0 дауыс
534 көрілді
Качоктар ішетің заттын аты қалай аппақ ұн секілді болу шедіғо

3 жауап

+1 дауыс
 
Жақсы жауап

Протеин - таза ақуызы бар табиғи өнім. Оны адам өсімдік, ет пен сүт өнімдерін тұтынғанда бойына сіңіреді. Адам ағзасына түскенде сөл арқылы ол аминоқышқылдарға ыдырап, оның молекулалары қанға түседі. 

Протеин немесе қазақша айтқанда ақуыздың пайдасы қандай? Жоғарыда айтқандай ол аминоқышқылдарға ыдырайды, өз кезегінде ол адам ағзасы тіндерінің синтезі процессін іске қосып, майлардың ыдырауынан кейін бұлшық ет көлемін арттырады. Ақуызды күнделікті пайдалану салмақты реттеуге септеседі, арықтауға немесе салмақ қосуға. Ақуызды күнделікті қабылдау мөлшері адам салмағының әр келісіне 2,5 грамм. Дитеологтардың ойынша, протеин ішу адам ағзасына зиянын тигізеді. 

Жалпы мәлімет
 

90-шы жылдары протеин энергетик немесе тағамдық қоспалар іспетті зиянды есептелген. Кейінгі жылдардағы зерттеулер бұл өнім туралы ақаратты толықтырып, қазіргі таңда спортшылар, бодибилдерлер мен дұрыс тамақтану тәртібін ұстанатындар байтытылған ақуыз пайдалы деген ойға келді. 

Адамдардың 65 пайызы протеин табиғи өнім және құрамында синтетикалық қоспалар жоқ деп есептейді. Сонымен қоса, олар бұл өнім адам ағзасына толықтай сіңіп, еш зиянын тигізбейді деген ойда. Ақуыз ішкі органдардың қалыпты жұмысы үшін қажет, оның арқасында жұмсақ тіндер мен бұлшық ет өседі. Дегенмен синтетикалық немесе табиғи протеинді асыра тұтыну ішкі органдарға, соның ішінде бүйрекке ауырлық тудырады. Сондықтан байытылған ақуызды - протеин коктейлін пайдалануда салмақты көзқарас ұстанған жөн. 

Арнайы дүкен сөрелерінен спорттық тағамдардың түрін көптеп кездестіруге болады. Протеин, стероидтпен салыстырғанда дұрыс мөлшерде тұтынса, адам ағзасына залал келтірмейді. Бұл өнім құрамы жағынан бірнеше түрге бөлінеді - байытылған ақуыз мөлшері және неден алынатыннына байланысты: сарысу, соя, бұршақ негізінде жасалғандары бар. Әрқайсының сіңу деңгейі әртүрлі. Ең бағалысы сыйыр сүті ақуызының изоляты, алайда, мұндай өнім айтарлықтай қымбат келеді. 

рите в онлайн-кинотеатре на Кинопоиске!

sz.kz

Реклама

Играй в 6/49, стань миллионером!

Не упусти шанс изменить свою жизнь - стань миллионером! Купи всего 5 билетов 6/49!

Протеин деген не? Пайдасы мен зияны

©Ашық мәліет көздерінен

Спорт жаңалықтары  Қазақша жаңалықтар

1880

13 қыркүйек 2021 11:36

Протеин - таза ақуызы бар табиғи өнім. Оны адам өсімдік, ет пен сүт өнімдерін тұтынғанда бойына сіңіреді. Адам ағзасына түскенде сөл арқылы ол аминоқышқылдарға ыдырап, оның молекулалары қанға түседі. 

Протеин немесе қазақша айтқанда ақуыздың пайдасы қандай? Жоғарыда айтқандай ол аминоқышқылдарға ыдырайды, өз кезегінде ол адам ағзасы тіндерінің синтезі процессін іске қосып, майлардың ыдырауынан кейін бұлшық ет көлемін арттырады. Ақуызды күнделікті пайдалану салмақты реттеуге септеседі, арықтауға немесе салмақ қосуға. Ақуызды күнделікті қабылдау мөлшері адам салмағының әр келісіне 2,5 грамм. Дитеологтардың ойынша, протеин ішу адам ағзасына зиянын тигізеді. 

Жалпы мәлімет
 

90-шы жылдары протеин энергетик немесе тағамдық қоспалар іспетті зиянды есептелген. Кейінгі жылдардағы зерттеулер бұл өнім туралы ақаратты толықтырып, қазіргі таңда спортшылар, бодибилдерлер мен дұрыс тамақтану тәртібін ұстанатындар байтытылған ақуыз пайдалы деген ойға келді. 

Адамдардың 65 пайызы протеин табиғи өнім және құрамында синтетикалық қоспалар жоқ деп есептейді. Сонымен қоса, олар бұл өнім адам ағзасына толықтай сіңіп, еш зиянын тигізбейді деген ойда. Ақуыз ішкі органдардың қалыпты жұмысы үшін қажет, оның арқасында жұмсақ тіндер мен бұлшық ет өседі. Дегенмен синтетикалық немесе табиғи протеинді асыра тұтыну ішкі органдарға, соның ішінде бүйрекке ауырлық тудырады. Сондықтан байытылған ақуызды - протеин коктейлін пайдалануда салмақты көзқарас ұстанған жөн. 

Арнайы дүкен сөрелерінен спорттық тағамдардың түрін көптеп кездестіруге болады. Протеин, стероидтпен салыстырғанда дұрыс мөлшерде тұтынса, адам ағзасына залал келтірмейді. Бұл өнім құрамы жағынан бірнеше түрге бөлінеді - байытылған ақуыз мөлшері және неден алынатыннына байланысты: сарысу, соя, бұршақ негізінде жасалғандары бар. Әрқайсының сіңу деңгейі әртүрлі. Ең бағалысы сыйыр сүті ақуызының изоляты, алайда, мұндай өнім айтарлықтай қымбат келеді. 

  

Протеиннің бөлініп алынатын шикізат түріне қарай классификациясы

Протеинді ақуызды синтездеу жолымен алады. Бөліп алынатын шикізат және өндіру технологиясына қарай келесідей түрлері болады:  

Сарысу концентраты. Спортшылар сүт сарысуының ақуызын пайдаланады. Мұның ұтымды жақтары - бағасының төмендігі, бірақ, сүттен алынған протеинде лактоза мен майлар бар. Мұндай өнімді таза күйінде табу қиын, ол негізінен ақуыз қоспалары мен коктеилдері. Арықтау үшін оны өзге тағам түрлерімен тұтынады, ал ет жинау үшін тұрақты пайдалану керек. 

Гидролизат. Сарысу немесе сыйыр етінен алынады. Сапасы жоғары және бағасы да қымбат. Мұндай тазартылған ақуыз ағзаға толықтай сіңеді және асқорту жүйесіне әсер етпейді. Бұл өнім спорттық тамақтану негезіне алынған. 

Казеин. Бұл өнімнің толықтай сіңуіне 6-7 сағат кетеді, тамақтану орнына осындай ақуызды тұтынған пайдалы есептеледі. Протеинді аштықты басу мен бұлшық ет өсіру үшін жатар алдында ішеді. 

Изолят. Құрамында майлар мен көмірсу аз, ал ақуыз өте мол - 95 пайызға дейін, жылдам қорытылады. Салмақты реттеу мен арықтау үшін пайдаланады, спортшылар жаттығудан кейін қабылдайды. Бағасы қымбат. Бұл өнімді майынан ажыратылған сүттен бөліп алады. 

Жұмыртқа ақуызы. Мұндай протеинді жұмыртқа мен жұмыртқаның альбуминінен өндіреді, алайда, температурамен өңделгендіктен ол қасиетін аздап жоғалтады. Көмірсу деңгейі төмен, ал аминоқышқылдарға бай. Ұзақ сіңеді, сондықтан түнгі ұйқы алдында қабылдайды. 

Соя протеині. Вегетариандарға арналған өсімдік негізіндегі өнім. Өсімдік клечаткасы сақталып, лактоза болмайтындықтан асқазан-ішек жолдарының қалыпты жұмысына септеседі. Құрамында үлкен мөлшерде аминоқышқылдар, глютамин мен аргинин бар. Диабеті бар адамдарға, әйелдерге гормональді жиынтықты қалыпқа келтіруге қолдануға болады. Ал бағасы өзге протеиндерге қарағанда анағұрлым арзан. 

Ақуыз неге маңызды?

Ақуыз ішкі органдардың жұмысы, бұлшық еттің дамуы мен жасушалардың өсуіне крек, демек бүкіл ағзаға қажет. Сондықтан қандай жаста болмасын ол тамақтану негізінде болғаны жөн. Дүниеге келісімен бірінші ақуыз бен пайдалы аминоқышқылдарды сәби ана сүтімен немесе балаларға арналасқан қоспалармен алады - 100 миллилитрге 9-15 грамм көлемінде. Өзге маңызды құрамдас бөлік - полипептидтер, ет, сүт өнімдері, жұмыртқа ақуызы мен казеинде болады. Бұл нутриенттердің бәрі синтетикалық қоспасыз табиғи жолмен алынады.

Қазіргі таңдағы өмір ырғағы адам ағзасына әсерін тигізбей қоймайды. Стресс, физикалық шаршау немесе қозғалыстың аздығынан адам ағзасына қант пен липидтердің қажеттілігі аз. Ал денсаулықты қалыпқа келтіру мен ағзаның негтивті факторларға қарсы тұруына құрылыс элементі - ақуыз қажет. Протеин пайдасы бұлшық ет өсіруде ғана емес, ол гормондардың бөлінуі үшін және күш сарқылып, депрессияға ұшырамас үшін де қолданылады.

0 дауыс
Протеин, гейнер, бца
0 дауыс
Егер сіз бұлшықет салу үшін қолданылатын ақ ұнтақты айтқыңыз келсе, онда оның атауы белгілі бір затқа байланысты әр түрлі болуы мүмкін. Мысалы, спорттық диетаға қосымша ретінде кеңінен қолданылатын сүт сарысуы ақуызы "вей протеині" деп аталады. Басқа заттарды да қолдануға болады, мысалы, креатин, бета-аланин және т. б.

Бірақ айта кету керек, кез-келген тағамдық қоспаларды, соның ішінде спорттық қоспаларды қолдану денсаулыққа белгілі бір қауіп төндіруі мүмкін және мұндай құралдарды қолдану маманмен кеңескеннен кейін және оның бақылауында ғана жүргізілуі керек.

Ұқсас сұрақтар

0 дауыс
1 жауап
Белгісіз 24.12.2015 Мектеп сұрақ қойды
0 дауыс
1 жауап
...