0 дауыс
671 көрілді
Күнделікті пайдалынатын тағамның нәруыздың мөлшері

1 жауап

+1 дауыс

Нәруыздар - дене жасушаларының өсуіне және қалпына келуіне өте қажет. Ақуызды тағамдар - ет, балық, жұмыртқа, сүт өнімдері және бұршақ тұқымдастары - асқазанда аминқышқылдарына дейін ыдырап, жұқа ішекке сіңеді; содан кейін бауыр ағзаға қандай аминқышқылдары қажет екенін шешеді.

Көмірсутектер қарапайым және күрделі болып бөлінеді: Қарапайым көмірсулар жемістер, сүт өнімдері, қант (таза көмірсулар), бал сияқты тағамдарда болады. Күрделі көмірсулар астық өнімдерінде (жарма, қатты макарон, нан, ұн), картопта, жүгеріде, бұршақ тұқымдастарында болады.

Көмірсулар өсімдіктекті тағамдардың құрамында көп,нәруыздар аз болады.Жануар- текті тамақта нәруыздар көп, көмірсулар аз болады.Адам күнделікті пайдаланылатын көмірсулар негізінен крахмал және қант.Крахмал түрлі жармалардың,ұнның,картоптың құрамында көп болады.Қант,қант қызылшасында,сәбізде мол болады.Адам ағзасы үшін жемістердің құрамындағы қант өте пайдалы,өйткені ол тез сіңеді.Қант балдың,жеміс-жидектердің құрамында көп кездеседі.Адам ағзасында жиналған артық көмірсулар бауырда,бұлшық еттерде қор ретінде жиналады.

Картоптың көмірсутегісі нандай мол емес деп те естігем,  20 - 30% ма екен. Әрі құрсаққа тойымды мыс.
...