0 дауыс
530 қаралды
Əпкемнің бауыры қаты ауырады жəне іші ісіп кетеді соған нестесе болады көмектесіңіздерш
Нұрлан Жалпы Медицина сұрақ қойды | 530 қаралды

3 жауап

0 дауыс
Бауыр ауырса Денеміздегі қанның қызыл түйіршіктерін, өтті шығаратын жұлынның жұмы-сын қамтамасыз ететін маңызды орган, жылу қуаты-ның көзі, В12 және Д дәрумендерін құраушы болып саналатын бауырдың ауруға шалдығуы бүкіл ағ-заның жағдайына айрық-ша әсер етеді. Бауыр – ағзаның басты сүзгісі. Ол шлактанған кезде ыдырау өнімдері буындардың, терінің, тамырлардың және тағы да басқа дені сау мүшелердің тіндеріне жинақ-тала бастайды да ауру туғызады. Сол себепті көбінесе бауырды емдеген кезде буындар ауруын қоя-ды. Бауыр – зор қосалқы мүмкіндіктері бар орган болғандықтан, бауырдың кез-келген зақымдануы әдетте шлактанудан бас-тап елеулі ауруларға дейін симптомдарсыз (әсерсіз) ағымда болады. Бауырдың шлактанғанын көрсететін алғашқы белгілері: жиі бас ауруы, түндегі ұйқысыздық, күндізгі ұйқышылдық, майлы, ащы немесе қалбыр-ланған ас ішкеннен кейін оң жақ қабырғаның астындағы тартатын әлсіз ауырсыну, тәбетсіздік. Бауырдың ісінуі Ол тосын және созылмалы болады. Бауыр тосыннан ісінгенде: бауыр аумағына күш түскенде, түшкіргенде, жө- телгенде ол қатты шаншып ауырады да несеп күреңде-неді, талақ ісінеді. Бауыры тосыннан ісінген адам көбі-несе шөп түстес құсады, қызуы көтеріледі, адам сарға-йып, қанның іруінің ауыр жағдайына ұшырай бастайды. Бауыры мұндай сырқатқа тап болғанында оны өздігі-нен емдеу әрі қиын, әрі қа-терлі. Бауырдың тосыннан ісінгенін емдеуде дәрігердің кеңесі қажет. Бауыр созылмалы ісінгенде: жоғарыдағы құбылыс-тар анағұрлым баяу, қауіп-қатері төмендеу, қанның іруі де кездеспейді. Мұндай жағ-дайға душар болғанда диета сақтап, былай емделеді: майлы тағамдарды, қантты, крахмалды заттарды аздап жейді, оны уақытша жемей қойса, тіпті жақсы. Бұл дерттен толық айыққанша ас-бұршақты, фасоль мен боб тағамдарын, қырыққабатты, маринадталған және қуырылған тамақты мүлдем же- мейді, спиртті ішімдіктерден біржолата аулақ болады. Көкөніс пен жемісті (бананнан басқасын) жейді, бұл кезде құлпынай мен бүлдірген (земляника) және барлық сүт тағамдары өте пайдалы.
жауап берді
0 дауыс
Халық емімен бауырды сауықтыру

Халық емшілері, мамандар бауыры ауыратын адамдарға емдәм ұстануға, оны мынандай тәсілдермен сауықтыруға ақыл-кеңес береді:

1. Жүгері собығының шашақтары мен жас жапырақ-тарын суға қосып шамамен 15 минуттай қайнатып, бұл қоспаны күн бойына екі кеседен ішу керек;

2. Күніне бір рет қызыл қы-зылша мен шалқаннан (редька) теңдей етіп, бір стакан шырынды;

3. Күніне бір кесе қайың шырынын;

4. Күніне екі-үш кеседен далалық салаубас (бессмертник) гүлінің тұнбасын;

5. Күніне екі-үш кеседен орман бүлдіргенінің жапырақ-тары мен сабақтарынан жа-салған тұнбаны ішкен дұрыс.

6. Дәрі бақбақ (одуванчик) тамырының 1 шай қасығын 1,5 стакан суда демдеп, 5 минут қайнатады. Шай сияқты ішеді.

7. Ыдысқа бір қабат бақ-бақ гүлдерін салып, оның үстіне бір қабат құмшекер салады. Оның үстінен ауыр затпен 1-2 аптаға бастырып қояды. Тосап орнына пайдалану керек.

8. Сусынтамыр (цикорий) тамыры, дала қырықбуыны (хвощ полевая) шөбі, мыңжа-пырақ (тысячелистник) шөбі, шайқурай (зверобой) шөбі. Әрқайсысынан 1 ас қасықтан алады. Осы қоспаның 1 ас қасығын ыдысқа салып, 1 стакан қайнап тұрған су құяды. 30 минут тұндырады. Күніне 2-3 рет тамақ ішер алдында 15-20 минут бұрын 3-4 стаканнан ішеді.

9. 1 кг балға 1 кг қара қарақат (черная смородина) араластырады. Күніне 3-4 рет 1 шай қасықтан ішеді.

10. Шайшөп (зверобой продырявленный) шөбі, түй-мешетен (пижма) гүлдері, мыңжапырақ шөбі, дәрі түй-медақ (ромашқа аптечная) гүлдері, шоңайна (лопух большой) тамыры, итмұрын (шиповник) жемістері, шалфей шөбі, андыз (девясил) тамыры, қызылтаспа таран (горец птичий) шөбі, үштармақ итошаған (череда трехраздельная) шөбі. Әрқайсы-сынан 10 г алады. Осы қос-паның 1 ас қасығын 0,5 л қайнаған суда тұндырады. Кү-ніне 3 рет тамақ ішер алдында 30 минут бұрын 1/3-1/2 стақаннан ішеді.

11. 1 ас қасық қаймаққа қайыңның қара майының (деготь) 1 тамшысын тамызып ішеді де, артынан 1 қасық бал ішіп жібереді. Бірінші күні қара майдың 1 тамшысын, екінші күні 2 тамшысын, үшінші күні 3 тамшысын қосады. Осылай 10 күнде 10 тамшыға жеткізеді. Содан соң кері қарай қара майдың мөлшерін азайтып ішеді. Балалар үшін бұл мөлшер екі есе аз болуы керек. Одан кейін 1 апта үзіліс жасайды.
Мұғалім жауап берді
0 дауыс
Ассаламагаликум менин акем бауырдан ауырады канндай тамак писирип берген дурыс болса коспаларын айтып жиберсендер
Жанибек жауап берді

Сіздің жауабыңыз

Есіміңіз:
Құпиялық: Email поштаңыз тек сізге хабарлама жіберу үшін ғана қолданылады
Спамға қарсы тексеру:
Он бірге бесті қосыңыз?
Модерациядан өтпес үшін сайтқа кіріңіз немесе тіркеліңіз

Ұқсас сұрақтар

+1 дауыс
2 жауап
Сұрақ қою
115,443 сұрақ
292,175 жауап
152,626 пікір
58,656 қолданушы