Себептері көп қой, көп көп ашулану, көп ойлану, ішімдік көп ішу сияқты.
Көңіл күйге байланысты емес па? Осы менің ойымша Қазақтар ежелден бастап ет қазы-қарта жеп, қымыз- қымыран ішіп организімдері үйреніп қалған жерінен бірден жейтін тамағы мен ішімдіктерін өзгертті, сондықтан қазіргі ұрпақтар әлсіреді. Ата-бабаларымыз не ішіп-жесе соны ішіп-жеу керек қазіргі ұрпаққа, ол генімізге қалыптасып қалған. Сонда ғана дұрысталады, ұзақ жасау процесі де басталады. Қазіргі кезде акарачка, ролтон суп, макарон жеп , зиян кола,красителдерден жасалған напитоктар самопал арақ ішіп жүр халық, Қалталары көтермейді ет жеуге, қымыз да қымбат.