Түйенің жаңадан сауылған сүті, қазақтар мұны сусындықтан гөрі дәрілік орнына көп пайдаланады, өйткені саумал шұбатқа қарағанда ұзақ уақыт сақтауға қолайсыз.
Тек түйеде ғана болмайды биенің де жаңадан сауылған сүті саумал деп аталады. Саумалды қымыз немесе шұбатты көтере алмайтын адамдар ішеді. Қаны аз, басы ауыратын, қан қысымы төмен адамдар
Шұбат пен саумалдың салыстырмасы
саумал шұбат
Қышқылдығы 18° 28°
Май 4.3% 4.3%
Қант 2.75% 1.32%
Майсыз зат 8.2% 6.6%
Тозаң 0.86% 0.75%
етил cпирты 1.1%
Витамин 5.6 mg% 4.8 mg%