Кейде шынайы балдыкіндей қоюлыққа жету мақсатында, бал піспей тұрып оған ұн, крахмал, крахмал немесе қызылша патокасын және тіпті бор да қосылады. Балдың сапасын "жылдам тексерудің" бірнеше тәсілдері бар. 1. Қосымша заттардың барлығын тексеру үшін балды суда 1:2 пропорциясында еріту жеткілікті. Жалған балдың ерітіндісі бұлдыр болады. Біраз уақыттан соң түбінде шөгінді жиналады. 2. Балды қағазға жағып, үстінен химиялық қарандашпен жүргізсеңіз, көк белгілер пайда болса, балдың құрамында ұн не крахмал бар дген сөз. Қарындаштың орнына бір тамшы йодты қодануға да болады. 3. Балға бір тілім нанды батырып көру керек. егер нан қатып қалса, бал шынайы, жібіп кетсе қант ерітіндісі деген сөз.