Сыраның құрамында асты қорытатын ферментативтік заттар бар. Шашлықты сырамен жейтіні сондықтан. МАҢЫЗДЫ: ферментативтік заттар тек құйылмалы сырада ғана болады. Бөтелкедегі пастерленген сырада жоқ.
Сыраның жақсы жағы жоқ.Жаман жағы көп.
Сыра — арпа, су және құлмақ (хмель) араластырып ашыту арқылы дайындалатын алкоголі аз сусын (ішімдік). Оның құрамында 4—10%-ға дейін тез сіңетін тағамдық заттар, 0,3—0,4% көмірқышқыл газы мен органикалық қышқылдар, құлмақтың ащы қалдықтары, сондай-ақ 1,8—6% шамасында алкоголь болады. Сыра дайындауда арпаны тазалайды, жуады, суға салып жібітіп қабығынан ажыратады. Осы дәндерді көктетіп ары қарай ыстық бумен кептіріп диірменге тартады да, суға араластырады. Суда біраз ұсталған соң ол қою массаға айналады. Оны сүзіп, үстіне құлмақ салып қайнатады. Осыдан соң массаны қайта сүзіп суытады. Осы массаашыту аппаратында 5—90°С температурада 7—8 тәул сақталады. Одан соң ары қарай ашыту және дәмі жетілу үшін 0—20°Стемпературада арнаулы ыдыста сақталады. Сыраның толық ашу уақыты 21—90 тәулік.