+1 дауыс
2.0k көрілді

Шошқа майы қосылмайтын колбаса болмайды деп айтып еді бір хабарда сарапшы маман. Ал Халал колбаса деп жүргеніміз не болды?

8 жауап

0 дауыс
Халал колбаса деп жүргенімізде шошқадан жасалады. Арасында шошқа еті болмағанымен ол колбасадағы ет шошқаның майынсыз бірікпейді!
Ақжол-96, қателесесің. Жұртты шатастырма. Халал колбасаны жасау үшін: сиыр, қой, түйе еттері, олардың іш майлары, қойдың курдюгы, крахмал, ұн, чеснок порошогы, тағамдық бояулар мен тұз қолданылады.
0 дауыс
ағамыз дұрыс айтады, халал шұжықтар жоқ емес бар, бірақ өте мұқият қарап әбден іздеп сатып алмаса, кейбір өндірушілер ҚАЗІРДЕ шұжықтың сыртына халал деп ұрып сатып жатыр
+1 дауыс
Халал деген бос сөз.   Ең аржағы малды бауыздамайды және ауру малдардан жасайды.  Тауықта бауыздалмайды,окарачкыде  харам.
+4 дауыс

Колбаса халал болады дегенге сену өте қиын... . Қазір халал стандарты модаға ма,мазаққа ма айналды әйтеуір.Негізі Қазақстанда бұл сөздің өзі салмағын сақтағысы келсе "халал" емес, "адал" деп аталса керек еді деп ойлаймын.Жалпы адал деген ұғым тек қана тамаққа ғана тиесілі емес, басқа да мұсылман тұтынатын нәрселерге байланысты болатынын түсінемін. Жақында базардан халал брендімен қол сүрткіш (салфетка) көрдім, өндіруші фирманың аты орысша, өндіріс иесі де басқа дін өкілі болуы әбден мүмкін, сонда оның халалдығын қалай анықтаймыз.Олай болса ақша да адал,арам болып бөлінуі керек емес пе, оған кім қарап жатыр, доллар халал брендімен шықпайды деп кім одан бас тартады. Олай болса оған сатып алған тамақ, дүние қалай адал болады. Сол өнімнің қай-қайсысы болса да белгілі бір қаржы (ақша) салынбаса өндірілмесі анық қой.Сондықтан шама келгенше өзің өндірген өнімдерді тұтынсаң, оның адалдығына соғырлұм сенімді болатын сияқтысың.

0 дауыс
Мен өз басым колбаса жемеймін,сіздергеде кенес беремін жемеуге!
міне қызық! үйдегі мысық шұжықты "хәләл" деп мәз боп жеп отырғо. :D
Түсінбедім!
–1 дауыс
Сендер де өте бала секілді ойлайсыңдар.Дәл қазіргі заманда,есі дұрыс адам,дені сау семіз сиырын,немесе жылқысын,түйесін,қойын колбасныйға апарып өткізбейді.Ол семіз мықты малын колбасныйға апарғанша,базарға апарғаны екі есе тиімді қымбатқа сатады,алушылар да қызығып көп аша ұсынады.

Колбасный цехқа тек арам өлгендер,өлмесе де,ауырып өлейін деп тұрған малдар,осы ертең өліп қалады ау деген семірмейтін бурцеллездерді ғана апарып өткізеді,оның себебі: өткен бағасына бере салып аз да болса пұл болсын деген ойлары.Ал колбасный цехтың егесіне арық,ауру,арам өлген болса да өте арзан бағада алып қалып,одан колбаса жасап сатса жақсы пайдасын көреді.Соны да түсінбейсіңдер ма.Холбасный цехтарда өте қаты градуста қыздырып жіберсе ауру малдың етінде жұқпалы бактерия,микробтар,қалмайды.
0 дауыс
Ақымақ,топас,лох болмасаң, семіз жылқыңды колбасный цехқа өткізбейсің ғой.Ондай семіз жылқыны үйде,шарбақта Халал етіп соясың,ауылдастарың, көршілерің, достарың келіп,қуырдақ жеп,өздеріне керегінше сенен клолап сатып алады.Міне халал ет.

Ал, арық малды сен біріншіден сойып ақымақсың ба,оны ешкім де алмайды ғой,оның баратын жері тек колбасный цех,онда шошқаның салосымен араластырылып жұжық болып шыға келеді.Сөздің ашығы осы ! Өздеріңді көп білетін адам сияқты алдай бермеңдерші.
0 дауыс
Мейлі, сен семіз түйеңді,жылқыңды,сиырыңды,қойыңды,шошқаңды апарып, колбасный цехқа өткіз.Ал олар сатып алады да, оны соймайды, сойып топас бопты ма,олар өздері дереу базарға апарып,саудаласып қымбатқа сатып үстінен пайдасын көреді да,оның орнына  жаман-жаман арық-парық малдарды алып, соны сойып содан колбаса жасайды,бәрі пайда тапқысы келеді,халал ма харам ба,оған қарап тұратын уақыттары жоқ,өздері жемейді оны бәрібір.
...