Зейінді ашатын және ұмытшақтықты кетіретін нәрселер: Балдыркөк (сельдерей), құрғақ жүзім (мейіз), шөрек шөбін (чернушка) жеу, қойдың сүтін ішу, басты роза гүл майымен майлау, бадам (миндаль) жеу, миск және қалампыр қолдану, зире ұнтағын иіскеу, алоэ буымен тыныс алу, бал жеу.Хадис шәрифтерде де былай делінген: «Қан алдыру – ақылды қуаттандырады, есте сақтау қабілетін арттырады.» (Хаким) «Есте сақтау қабілетін арттыру үшін бал жеңдер!» (М.Насихат) «Асқабақ бас миын қуаттандырады, ақылды арттырады.»(Дәйләми, И. Мүнауи) Ұмытшақ болмау үшін күнәдан тиылу керек. Әрдайым Аллаһу та’аланы еске алу керек, пайғамбарымызға (алейһиссалам) салауат айту керек. Хадис шәрифте: «Айтайын деп тұрған нәрсесін ұмытқан адам, есіне түсіру үшін маған салауат айтсын!» делінген. (Ибн Сүнни)
|