Өзім тексеріп көрген методты айтайын, Жалпы біз үйде ара асыраймыз, таза араның балын касыкпен алып екінші ыдысқа салатын болсаңыз соңына дейін узілмеей ағып тұра береді, ал қанты бар бал целиком бір узіліп түседі де қалады, одан қалса қант қосылған баллды мұқият қарайтын болсаңыз шекердің майда қалдықтарын көруге болады, кейбір балдарда қант мөлшері көп болғандықтан, ыдыстың төменгі жағынды тұнба болып жиналып қалады. Және шекер қосылған балдың түсі тым реңсің ақшыл-сары болып келеді, ал кейбір көп қайнаған балдың түсі қаралау, қою қоңыр сияқты болады. Ал негізі таза балдың алтын түстес сары, жылтыр, тұнық болу керек.