Пияз құрaмында лакриматор (латынша лакрима– «көздің жасы» немесе көздің сұйық қабатын тітіркендіретін газ түріндегі органикалық зат) бар екен. Ол су мен көздің мөлдір сұйығында еріп, күкірт қышқылын түзеді. Лакриматортек пияз тураған кезде бөлінеді. Осы шаруа үстінде жанарларың жасқа толмасын десең, пиязды алдын ала 10 минуттай тоңазытқышқа салып қою керек. Пышақ пен пияз турайтын тақтайшаны мұздай сумен жуып ал. Пияздың көзге кері әсері бар газының белсенділігі тоңазытқышта көп азаяды. https://surak.baribar.kz/296215/ https://surak.baribar.kz/323211/ осы сілтемелердіде қарап көр.