Сиыр таңдағанда сиырдың сыртқы келбетіне қарап, оның сүтті немесе етті екенін ажыратуға болады. Сүтті сиырдың басы кішілеу сүйір тұмсықты мойны жіңішкелеу,көкірек қуысы узыншалау,бүйірі шығыңқы кеңдеу,аяқтарының сүйегі мықты,әрі түзу бірақ, аса қатты жуан емес,желіндері үлкен тостағанша тәрізді,бауырынан сүт тамырлары яғни веналары бадырайып көрініп тұрады. Жалпы сиырды таңдағанда қасыңа қасыңда мал танитын адам болғаны дұрыс. Малды танып білу де тек кейбір адамдарға берілетін ерекше қасиет. Осыған сен ,мен бұрын мал шаруашылығында яғни сүт фермасында азғана ауқыт жұмыс істегенмін.Тіпті мал дәрігерлерінің өзі малды сүтті немесе сүтсіз екендігін ажырата алмауы мүмкін. Сүттілік қасиет сиырға тұқым қуалау арқылы беріледі. сондықтан сиыр алатын болсаң осы сиырдың туысқандары ( анасы,немесе анасының анасы дегенсияқты) сүтті болған жағдайда өте жақсы танитын малшылардан барынша толық ақпараттар жинап болған соң, барлық ветеринарлық тексерістен өткізген соң алған дұрыс.Сиырдың сүтінің майлылығы жеген тамағына байланысты. ОЛ үшін сиырға арнайы рацион дайындайды. Егер үй жағдайында болса, жемге бір- екі уыс жүгері қосып отырса сүттің майлылығы артады. Осы сияқты сиыр азығына асқабақ қосса да майлылық артады. Жалпы жаз айларына қарағанда қыс айларында сиыр сүті қою өрі майлылығы жоғары болады.