"Қатық" деп сіздің не сұрағаның түсініксіздеу болып тұр. Кейбір аймақтарда қатық деп , қалтаға құйылып, сүзілген айранның қоюын айтады, Егер қайнатып, қайта сүзіп, тұздап, алақанмен белгілі бір формаға келтіріп, жайып қойса,кеуіп ,кәдімгі құрт болады. Сіздің айтып отырғаныңыз осы "қатық" болса, оны жегеннен еш қандай зиян жоқ,,қайта пайдасы зор!!! Оның құрамында адам организміне қажетті амин қышқылдары, (триптофан) сүт қышқылдары, витаминдердің В тобы, микроэлементтердің ішінде Са- ге өте бай. Бұдан басқа адам ағзасына өте- өте пайдалы сүт қышқылды микроорганизмдер бар. Асқазан аруларымен ауыратын адамдар үшін ем деп айтса да болады.