Адамның ауру- сырқаусыз жақсы өмір сүруіне , адам ағзасындағы ең басты суйықтар ҚАН мен лимфаның құрамының физиологиялық тұрақтылығына ( гомеостаз ) тікелей байланысты .Қан 90% судан жөне 10% қою компонентен турады. .Қан қойылғанда осы тұрақтылық бұзылады.Қан құрамындағы клеткалар өзгеріске ұшырап, өз қызметтерін толық орындай алмайды.О2 СО2 және басқа қоректік заттарды тасымалдау қасиеті нашарлайды.Қанда болып жататын тотығу- тотықсыздану процесстері өз дәрежесінде жүрмейді.Қан құрамындағы холестериндердің үлесі көбейіп кетеді. Қанның ұйығыштық қасиеті шамадан тыс артып кетеді. Қанның қойылу себептері: іш өтіп ауру( дизентерия салмлнеллез) улану, құсу,қанды қойылтатын тағамдарды( анар шырыны,жержаңғақ ) шамадан тыс жеу, кейбір микробтардың токсиндері ,ыстық көтеріліп, шамадан тыс терлеу,ұзақ уақыт сұйық ішпеу,гормон түзіліу процесстерінің бұзылуы, кәрілік.. кейбір дәрілік өсімдіктерді ((валерианка емен қабығы ) шамдан тыс коп қабылдау.т:с.с.Сресс, күйзелу де қанды қойылтады екен.Қан қатты қоюланғанда эритроциттер бір- біріне жабысып,холестериннің үлесі көбейеді. Қанның ұйығыштығы шамадан асып, ұйыған қан тамрыларды бітеп ( тромбоэмболия),тіпті қантамырлар жарылып, инсульт, инфаркт сияқты адамды аса қатерлі , өлімге себепкер дертке шалдықтыруы мумкін!!! Сондықтан қан қойылмау үшін, таза яғни бұлақ артезиан суларын ( газдалған, хлорлы емес) көбірек ішкен дұрыс..Аққайың шырын,көдімгі пияз, қияр, қауын қарбыздар,қанды қоюландырмай қалыпты жағдайда ұстайды екен. Медицинада каштан ағашынан жасалған қан сұйылтқыш дәрілер кеңінен қолданылады. Халық емшілері қан сұйылту үшін сүлік салып емдейді. Медицинада сүліктен гирудин деген ферментті бөліп алып, қаны қойылған және қанның ұйығыштығы шамадан тыс жоғары болған науқастарды емдейді.