Жылқы өсiрулер, мал шаруашылығының институттарының Қырғыз және Қазақ ғылыми зерттеуiн институт ғылыми зерттеу ұжымдармен го жылқы етi, кейiн ченная әсiресе жартылай, щественно судың негiзгi нәрлi заттарының мазмұны бойынша сиыр етiнен деялардың серуендеген немесе құр лошалары жүрексiне айырмашылығы болмайтынын соңғы жыл iшiнде анықталған.
Бiрақ существеннiң жылқы етiнiң химия құрамы және қоректiлiгi бөлiктен сөндiр үлгi алғанын соған сәйкес өзгередi.
Денелер вяжьих май iркiлген бiлiмдерiнiң топографиясынан личаются жылқы денелерiндегi майдың кейiнге қалдыруының орындары елеулi го. Еттi аттардың денелерiнде бұл әсiресе елеулi. Майдың подкож ногосының тегiс бiлiмiнен басқа - 7—10 смдерге дейiн дәнекер ұлпадан биiк (85—90% ) майдың мазмұнуға тұратын жуан тарамды май iркiлген кейiнге қалдыру барып тұр және мойынның кенересiнде май iркiлген кейiнге қалдыру барып тұр денеде суару және көбiрек
Түбегейлi май iркiлген кейiнге қалдырулар құйрықтың түбiрiнде болады және сан сырттан. Нагу ляннойда немесе құр атпен майдың негiзгi жиналып қалуы iш қабырғаның iшкi бетiнде жинақталады және Бер төңiрегiнде қайта, жетiншiден он жетiншi будына дейiн. Қабырғалар семiз iшi қабырғадан көрcетiлген он бiр жұп жаубүйректердi әзiрлейдi - қазы. Табиғи, бұл бөлiктердi сөндiр биiк қоректiлiкпен айырмашылығы болады.
Мұндай бөлiктер қалай зарез, рулька, III сорттың ет алып жүрiлетiн подбедероктер майларда болмайтынын сөндiр; оларда қарашы бел және бөлiктердегiнi сөндiретiнi соншама шамамен болады, бiрақ белок оларды (дәнекер ұлпа көп) жарымжан.
Сiңiрлер және фасциялардың дамытуына собствует СПО ол сонымен бiрге ат қолдануда жұмыста өйткенi ат етте дегi жалғағыш талдың саны жас шамасымен үлкеетiнiн атап өту керек. Тап сол iрiктелген аттардың гулевых жаңадан көрiнген мiнiс аттардың забой жаңқалалған жылқы етiнiң нәзiктiгi бойынша жылқы етiнiң талшықшық және қаттылығын ұғындырылады.
Еттiң сапасы бұл азық бұлшық еттiк және май ұлпаларының орналастырылудың ерекшелiктерiмен сонымен бiрге байланған. Белгiлi жай, жеке бұлшықеттер аламайлардың Сяоларын кезектестiретiнде деп аталатын мәрмәр етi жоғары қастерленедi. Сап-салқындықтың жылқы денелерiне бөлiктiң Реберндерiне жарық бейнеленген және иық және санның төңiрегiдегi нашар.
Жас шамасы бар ется аттардың етiнiң химия құрамы мен айтарлықтай. Кедей маймен жоғары лодняка мо забойда еттер алатынын атап өтiлдi; бұл подтверждердi лабораториялық анализдардың нәтижелерiмен де берiледi. Осылай, иық-жауырын бөлiктер бiздiң мәлiметпен, етте бойынша қоңы орташаның ат жаңқалалған май бойынша сөндiр ( %) келесi сан болдық: қасында алтыайлық - 2, 35, қасында 1, 5-жазғы - 3, 55, малдардың жас шамасында 2, 5 жылдар-шы, 75, қасында ересек - 8, 45. Жұпыны маймен, шырындылықпен отлича ется және биiк баға лайық болатындығыменнен, сонымен бiрге бiрақ ет төл ұмытып кетуге болмайды.
Сиыр етiнiң майы және химия құрамы бойынша құс етiнiң оңай балқығыш майларына жақындатылатын және өсiмдiк май қой етiнен айтарлықтай айырмашылығы болатын жылқы майы.
Сол, кәрiптас - сары түстiң лесi мал жайылым серуендеген аттардың майы әсiресе; аттардың майы, және ақ түспен айырмашылығы болады қиын балқитын мал тұратын жемдерге ныхы жемдеген қиын балқитын
Тұрады және айыр зат алмасуын праның сүйемелдеуi үшiн организмның нормалы тiршiлiк әрекетi үшiн қажеттi ойнаған май қышқылдарының ненасы қажеттi қаныққан майлар. Толық емес май қышқылдарының кейбiрi алмастырылмайтын, және адам жоқ болғанда олардың қоректенуiнде сүрiктiң болеваниесiне байқалады.
Қолайлының толық емес май қышқылдары ғасырдың кекiлi организмдағы холестериннiң айырбастарына жағымды ықпал етедi. Толық емес май қышқылдарының жалпы саны иод саны бойынша анықталады - величи күшiктеген май қышқылдарының ненасысы сан тiкелей пропорционалдық иод саны емес.
Толық емес май қышқылдарының еншiсiне сиыр етi майда 38, 5 дәл келедi, шошқа - 50, жылқы - 61—65, 5%.0 Демек, лоттың алмастырылмайтын семiз кистерiнiң жылқы майында - линка сол және зығыр - 20%ке дейiн әлдеқайда сиыр етi және шошқа майға қарағандасы көбiрек болады.
Биохимиялық және азық-түлiк қадырлары жылқы болғанша ра сық жеткiлiксiз талқыланған, бiрақ кейбiр мәлiметтер жеп қойыл. Осылай, Ников А.Г.Племян биологиялық ғылымының кандидатиды кәдiмгi бөлме температурасының жанында ерiтiлмелi жылқы майы толық застыва ет емес және былжыр күйде болатынын бiлдiрдi. Оның центрифугасында екi фракцияда бөлуге болады - сұйық және твер үрлеймiн.
Бұл фракциялардың проценттi байланысы және майдың иод саны едәуiр дәрежеде өзгередi тәуелдi бол әртүрлi факторлардан төсе. Сөндiр май алған малдың тамақтандыруын шарт әсiресе ықпал етедi.
Түбегейлi мүдде байланысты биiк күшiктеген май қышқылдары адам липоидтардың организмындағы айырбасқа қолайлы ықпал ете аладуға ненасының мазмұнитын дукта туралы сияқты жылқы майының арнайы зерттеуi диетиялық азық-түлiк көрсетер едi.