+2 дауыс
365 көрілді
Оның қанша түрі бар?
Оның ұрығы Қазақстанда қай қалаларда сатылымда бар?
Құны қанша теңге?
Әр қызанақ қанша келі салады?
Қанша күнде піседі? (жылыжайда егетін  болса)
Толық ақпарат берулеріңізді сұраймын!

1 жауап

0 дауыс

Голландиялық селекционерлердің жұмысы бүкіл жер шарының климаттық және агротехникалық ерекшеліктеріне барынша бейімделген қызанақ будандарын жасауға бағытталған. Голландиялық холдингтер жыл бойы өсіруге арналған қызанақ сорттарын дамытады, қатаң сертификаттаудан және сату алдындағы дайындықтан өтеді. Ерекшеліктеріне ауруларға төзімділік, өсу жағдайларына бейімделу - бұтаның биіктігі, өзін-өзі тозаңдандыру, жиналған өнім мөлшері жатады. Бұл мақалада Ресей аумағында өсірілген және жылыжай жағдайына және ашық жерге қолайлы будандар  туралы ақпарат бар.

Голландиялық селекцияның тұқымдары үш сипаттамамен ерекшеленеді: қызанақты күтуге салыстырмалы түрде аз шығындар. Себебі бұл сорттар өте қарапайым, бірақ өте құнарлы. Аурулар мен зиянкестерге төзімділіктің жоғарылауы. Гибридтер өсімдіктердің көптеген ауруларын елемеуге қабілетті. Бір шаршы метрге жоғары өнімділік. Мамандар қызанақтың дәстүрлі түрлерінен 2 есе көп жеміс ала алады.

Ашық жерге импортталған будандардың сорттары

Дебют. Голландиялық қызанақтың ерте өнімі, өнімділігі жоғары. Оның пісу кезеңі өте қысқа және жеміс беру мерзімі ұзақ. Көшеттерге отырғызғаннан бастап алғашқы піскен қызанақты алғанға дейінгі уақыт әдетте 88-92 күнді құрайды. Сортты ашық жерде де, пленка астында да өсіруге болады. Піспеген жемістердің түсі ашық жасыл, піскен жемістер қызыл. Бір жемістің салмағы 180-ден 220 г дейін өзгереді, максималды өнімділік шаршы метрге 9,1 кг болуы мүмкін.

Султан.Континентальды климаттың табиғи жағдайларына қарсы тұруға қабілетті қызанақтың ең өнімді сорты. Орташа ерте пайда болуы (көшеттерді отырғызу мен пісу арасындағы 95-110 күн). Сорт қуатты, кішігірім, сабақтары жақсы дамыған және гартерияны қажет етпейді. Жемістері ірі және ет тәрізді, салмағы шамамен 150-200 г бай қызыл түсті. Олардың дәмі жақсы. Тиісті күтім кезінде кірістілік бір шаршы метр үшін 15 кг-ға дейін артуы мүмкін.

Тарпан.Сорт орташа ерте пісетін  (98-105 күн), ыстыққа төзімді және ірі жемісті. Көшеде және пленка астында өсіруге болады. Бұтаның мөлшері орташа және ықшам. Жемістер тығыз және шырынды, олар қызғылт қызанаққа тән ерекше дәмге ие. Ашық жердегі орташа қызанақтың массасы 130-160 г, жылыжай жағдайында 160-180 г жетеді.Піскен жемістер әдемі қызғылт түсті (інжу-маржаны бар). Әртүрлілік жарылуға бейім емес. Жинау шаршы метрге 6 кг дейін әкеледі.

 Таня. Қызанақтың орташа ерте түрі (107-110 күн), ашық жерге және жылыжайларға қолданылады. Бұта қуатты, ықшам және ыстыққа төзімді. Ол қосымша пішіндеуді қажет етпейді, бұл оның күтімін едәуір жеңілдетеді. Жемісі қатты, қызыл түске және қантқа бай. Әртүрлілік жеңіл және жарылуға бейім емес. Альтернативті бағаналы қатерлі ісік, жапырақтың сұр дақтары, вертикиллярлы вилт сияқты ауруларға төзімді Кірістілік 1 шаршы метрден 3 кг-ға дейін дұрыс күтіммен жинауға мүмкіндік береді.

Супер Ред. Ерте пісетін жоғары өнімді сорт (65-70 күн) Супер қызыл. Бұта қуатты, бірақ ықшам және гартерлер мен пішіндерді қажет етеді. Жемістердің орташа салмағы біркелкі ашық қызыл түсті 160-200 г құрайды. Ыстық өсу жағдайлары үшін өте жақсы. Фузариозға және вертикиллярлы вилттерге, қызанақ мозайка вирустары мен қызанақтың сары бұйра жапырақтарына төзімді. Құрамында қант пен дәрумен көп болғандықтан, өнімділік әлеуеті жоғары және керемет дәмі бар.

Полфаст. Қызанақтың ерте түрі (86-91 күн). Төмен өсетін және өнімділігі жоғары. Салмағы 150 г дейінгі қызыл түсті реңді етті жемістер.Тері жұқа, бірақ жеткілікті тығыз, жемістерді жарылып кетуден сақтайды. Целлюлозада тұқымдар өте аз, олар тығыз және шырынды. Жемістің тәтті дәмі бай. Жинау шаршы метр үшін 6,2 кг-ға жетуі мүмкін. Сорт фузариозға және вертициллозға сезімтал емес. Ерте пісіп-жетілуіне байланысты, оған кеш қабыну әсер етпейді.

Бұдан өзге гибридтельген жылыжайға арналған қызанақ түрлері де бар: Бобкат F1, Кристалл F1,Жақсы Скиф F1, Президент F1,Қызанақ Биф F1,Пинк Парадайз F1.

...